Drinksysteem

13 september 2023
Eten en drinken
Geschreven door:
julia-van-der-meer
Julia van der Meer
Logopedist

Samenvatting van het artikel

  • Een elektrisch drinksysteem biedt uitkomst als de zuigkracht te laag is. Deze is ook te gebruiken bij dik(kere) vloeistoffen.
  • De dosering van een slok kan per gebruiker worden afgesteld.
  • Schoonmaak van de slangen in het systeem zijn een belangrijk aandachtspunt.

Een elektrisch drinksysteem kan uitkomst bieden als de zuigkracht te laag wordt om met een rietje te drinken. Met gebruik van deze pomp kunt u energie  sparen en kan het u helpen om voldoende te drinken. Ook bij verdikte vloeistoffen (ook smoothies) kan de pomp goed gebruikt worden.

Een drinksysteem moet voor iemand met ALS uitgerust zijn met een doseringssysteem en onderbreking tussen opeenvolgende doses. Met zo’n systeem kunt uzelf of uw mantelzorger de hoeveelheid afgegeven vloeistof per slok afstellen op een schaal van 1 tot 6 (heel weinig – flinke slok). Met de hand of voetbediening komt elke slok beschikbaar. Het ingebouwde pauze systeem voorkomt dat de pomp per ongeluk te snel weer geactiveerd wordt. Er is een accu ingebouwd en er wordt een tasje meegeleverd, zodat het drinksysteem meegenomen kan worden.

Een belangrijk aandachtspunt is schoonmaak van de slangen. Gebruik een drinksysteem alleen na overleg met uw logopedist of ergotherapeut.

Een voorbeeld van een elektrische drinkpomp vindt u op de website van Sarkow.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.