CortiCom studie

Open voor deelname
12 maanden
Verbetering van kwaliteit van leven

Doel

Ons doel is om mensen die ernstig verlamd zijn een nieuwe manier van communiceren te bieden met hersensignalen, door middel van een implanteerbare Brein-Computer Interface (BCI). In de CortiCom studie willen we onderzoeken of proefpersonen een spraakcomputer aan kunnen sturen met de hersensignalen die ontstaan wanneer ze verschillende handbewegingen proberen te maken of bepaalde woorden proberen uit te spreken. We streven ernaar dat proefpersonen het CortiCom-systeem op termijn zelfstandig thuis kunnen testen en gebruiken.

Studieopzet

In deze studie worden hersensignalen gelezen, die vervolgens omgezet worden in acties op een computer. De hersensignalen worden gemeten door elektroden (meet-sensoren) die op het hersenoppervlak geplaatst worden. De hersensignalen worden doorgestuurd naar een computer. Deze computer wordt geprogrammeerd om de hersensignalen te herkennen die horen bij specifieke bewegingen, zoals het proberen te bewegen van de hand, of het proberen uit te spreken van een woord. Wanneer de gebruiker deze beweging probeert te maken, zal de computer dit signaal herkennen en omzetten in een muisklik of ander computer commando. Zo kan de gebruiker bijvoorbeeld gewenste letters selecteren in een spellingsprogramma, of woorden direct door de computer laten uitspreken. Zo kunnen mensen die ernstig verlamd zijn toch (weer) communiceren, zonder dat er spierbewegingen nodig zijn.

Het onderzoek duurt ongeveer 1 jaar, maar verlenging is mogelijk. We zullen eerst een aantal tests doen om te kijken of u mee kunt doen aan dit onderzoek, zoals het maken van een MRI scan. Wanneer blijkt dat u mee kunt doen, zal tijdens een operatie in het UMC Utrecht een matje met elektroden op uw hersenen worden geplaatst waarmee hersenactiviteit gemeten kan worden.  Wanneer u weer thuis bent wordt u regelmatig door de onderzoekers bezocht. Tijdens deze visites wordt u getraind om het CortiCom systeem te gebruiken voor communicatie op basis van hersensignalen, en zullen metingen van de hersensignalen worden gedaan.

Deelnamecriteria

Geschikte kandidaten zijn tussen de 18 en 70 jaar, hebben ernstige verlamming en problemen met spreken door traumatisch hersenletsel, beroerte, neurodegeneratieve of neuromusculaire ziekten (zoals ALS), kunnen nog communiceren door bijvoorbeeld oogknippers en zijn niet verstandelijk beperkt.

Aanmelden/Contact

Meer informatie is te vinden op de website van neuroprothese. U kunt via de mail contact opnemen met het onderzoeksteam, of u kunt telefonisch contact opnemen met hoofdonderzoeker Mariska van Steensel.