ALS Centrum en VectorY Therapeutics werken samen aan ALS Biomarker-studie

pexels-gustavo-fring-8770727
17 juni 2024
pexels-gustavo-fring-8770727

Het ALS Centrum is in samenwerking met VectorY Therapeutics gestart met een nieuwe studie naar biomarkers van ALS. De studie wordt geleid door prof. dr. Leonard van den Berg (coördinator van het ALS Centrum) en ondersteund door VectorY Therapeutics. Op dit moment is de eerste deelnemer met de studie gestart.  

De nieuwe studie wil biomarkers in het bloed en/of hersenvocht van ALS-patiënten vinden. Deze biomarkers kunnen helpen bij het diagnosticeren van ALS, het volgen van de ziekte en het verbeteren van toekomstige onderzoeken. Ook kunnen ze inzicht geven in hoe ALS zich ontwikkelt, wat kan helpen bij het ontwikkelen van nieuwe behandelingen. 

Sander van Deventer, CEO van VectorY: “In de afgelopen jaren hebben we meer geleerd over ALS, wat heeft geleid tot de ontwikkeling van nieuwe behandelingen. Voor deze behandelingen zijn gemakkelijk meetbare biomarkers nodig die de ziekte goed weergeven. Onze samenwerking met UMC Utrecht is belangrijk omdat we daardoor toegang krijgen tot de benodigde bloed- en hersenvochtmonsters.” 

Leonard van den Berg, neuroloog en coördinator van het ALS Centrum: “Het vinden van biomarkers voor ALS is een belangrijke stap voor toekomstig onderzoek. Meer objectieve biomarkers maken het makkelijker om effectieve behandelingen te vinden. Dankzij het initiatief en de steun van VectorY Therapeutics zullen we meer inzicht krijgen in ALS en de ontwikkeling ervan.” 

ALS Biomarker-studie

Aan de studie kunnen in Nederland 70 mensen met ALS meedoen. Tijdens de studie worden regelmatig bloed- en hersenvochtmonsters genomen en verschillende mogelijke biomarkers getest, waaronder biomarkers die gerelateerd zijn aan TDP-43.  

Geïnteresseerden in deelname aan de studie kunnen contact opnemen met UMC Utrecht ALS Onderzoek via als-onderzoek@umcutrecht.nl. 

Over VectorY Therapeutics

VectorY Therapeutics ontwikkelt nieuwe behandelingen voor neurodegeneratieve ziekten, zoals ALS. Het hoofdprogramma van VectorY, VTx-002, richt zich op TDP-43 voor de behandeling van ALS. De ontwikkeling van VTx-002 bevindt zich momenteel nog in de preklinische fase. Het middel is een antistof die samengeklonterde TDP-42 uit neuronale cellen verwijdert.  

Benieuwd naar meer onderzoek?

Wilt u deelnemen aan een van de onderzoeken in het ALS Centrum of wilt u een overzicht van alle (lopende) onderzoeken?

Onderzoeksoverzicht