Samenvatting van het artikel

  • Er zijn geen aanwijzigingen dat acupunctuur een positieve werking zou hebben bij ALS, PSMA of PLS.
  • Er is weinig onderzoek naar gedaan. De onderzoeken die wel zijn gedaan, zijn zeer klein en slecht gedocumenteerd.
  • Er zijn ook geen aanwijzigingen dat acupunctuur een ongunstige werking heeft.

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een traditionele Chinese geneeswijze. Hierbij worden naalden op bepaalde punten in de huid geplaatst. Er zijn geen aanwijzingen dat acupunctuur een positieve werking zou hebben bij ALS, PSMA of PLS.

Vanuit de traditionele Chinese Geneeskunde wordt gedacht dat klachten van lichaam en geest worden veroorzaakt door een verstoring van de energiehuishouding in het lichaam. De claim van sommige aanbieders van acupunctuur is dat acupunctuur deze verstoring kan herstellen.

Onderzoek naar acupunctuur

Tot nu toe is er nauwelijks onderzoek gedaan naar de werking van acupunctuur bij ALS. Er is weinig onderzoek gedaan bij mensen met ALS en de studies die er zijn, zijn zeer klein en slecht gedocumenteerd. Uit muisonderzoek zijn aanwijzingen gekomen dat acupunctuur een positieve werking zou kunnen hebben op muizen met ALS. De onderzoeken zijn uitgevoerd op een kleine groep muizen en er is niet duidelijk beschreven op welke wijze deze onderzoeken zijn uitgevoerd.

De afgelopen jaren zijn er veel behandelingen op muismodellen getest, helaas bleken deze behandelingen op mensen niet werkzaam of zelfs een negatief effect te hebben. Er zijn dus onvoldoende bewijzen dat acupunctuur een gunstige werking heeft op het verloop van ALS of op het behandelen van klachten en symptomen. Er zijn ook geen aanwijzingen dat acupunctuur een ongunstige werking heeft.

Lees verder

Lees voor een uitgebreide onderbouwing het Engelstalige artikel van de ALS Untangled groep, een internationale groep ALS wetenschappers die de waarde van alternatieve behandelingen voor ALS uitzoekt:

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.