Samenvatting van het artikel

  • Het ALS Centrum Nederland ziet geen bezwaar tegen het gebruik van antioxidanten als voedingssupplement in de vorm van vitaminepillen voor mensen met ALS, PSMA en PLS.
  • Voorzichtigheid is geboden bij vitamine B6, inname van meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid wordt afgeraden i.v.m. mogelijke toxiciteit.
  • Het is belangrijk het gebruik van supplementen te bespreken met de behandelend arts, en de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet te overschrijden.

Gezond eetpatroon

Bij een gezond eetpatroon is toevoeging door voedingssupplementen in principe niet nodig. Er zijn verschillende voedingssupplementen waarvan wordt beweerd dat deze positieve effecten hebben voor mensen met ALS, PSMA en PLS. Vooralsnog is er voor geen van deze voedingssupplementen bewijs dat het positieve effecten op het beloop van de ziekte heeft. Desondanks ziet ALS Centrum Nederland geen reden om vitaminepillen, zoals supplementen met antioxidanten, niet te gebruiken. Een uitzondering daarop is vitamine B6. Inname van meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) hiervan wordt afgeraden in verband met mogelijke toxiciteit.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)

Het is belangrijk dat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) niet wordt overschreden. Daarnaast is het verstandig om het gebruik van supplementen te bespreken met de behandelend arts.

Op patientslikeme.com kunnen mensen hun ervaringen met experimentele middelen en voedingssupplementen bijhouden. Mensen vullen daar de dosis in die ze gebruiken, welke bijwerkingen ze van het middel ervaren en of ze het idee hebben dat het middel effect heeft.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.