Het nut van kokosolie – werking onbekend

24 oktober 2023

Samenvatting van het artikel

  • Bij de afbraak van kokosolie in het lichaam komen ketonen vrij en die hebben een positief effect op de mitochondriën.
  • Bij ALS is er sprake van een verminderde werking van de mitochondriën.
  • Er is geen onderzoek gedaan naar een dieet met kokosolie bij ALS. Het ALS Centrum raadt het gebruik niet aan, maar ziet ook geen bezwaar tegen gebruik van maximaal 4 eetlepels per dag.

Er zijn regelmatig berichten verschenen over de positieve effecten van kokosolie bij de ziekte van Alzheimer. Sommige berichten vermelden dat kokosolie mogelijk ook een positief effect zou hebben bij mensen met ALS. Er is echter geen onderzoek gedaan naar het nut van kokosolie bij mensen met ALS.

Wat doet kokosolie in het lichaam?

De energiefabriekjes van de zenuwcellen (mitochondriën) spelen mogelijk een belangrijke rol in het ontstaan van ALS. Bij mensen met ALS is er namelijk een verminderde activiteit van de mitochondriën aangetoond. Bij de verbranding van vetten komen zogenaamde ‘ketonen’ vrij, die door het lichaam als brandstof worden gebruikt. Uit reageerbuisexperimenten is gebleken dat het toevoegen van ketonen aan zenuwcellen leidt tot een verbetering van de activiteit van de mitochondriën.

Kokosolie is een plantaardig vet dat uit kokosnoten wordt gehaald. Bij de afbraak van kokosolie ontstaan ook ketonen. Daarom wordt gedacht dat het eten van kokosolie de activiteit van de mitochondriën zou kunnen verbeteren.

Is het gebruik van kokosolie onderzocht bij ALS?

Er is nog geen onderzoek gedaan naar het effect van kokosolie bij mensen met ALS. Er zijn internationaal twee kleine onderzoeken gedaan in muizen met ALS. Hieruit bleek dat een dieet met veel ketonen of veel vetten een positief effect had op de spierkracht en de overleving. Een groot nadeel van deze onderzoeken is dat de situatie zich niet met die van mensen met ALS laat vergelijken. De muizen werden namelijk al behandeld met het dieet voordat de ziekte zich openbaarde.

Op internet zijn berichten verschenen van twee mensen met ALS die meldden dat zij minder klachten hadden na het gebruik van kokosolie. Deze mensen zijn echter niet door een arts onderzocht. Op een Engels internetforum (Patients Like Me community) hebben 14 mensen met ALS aangegeven dat zij kokosolie gebruiken. Vijf van deze mensen hebben gedetailleerde informatie gegeven. De doseringen kokosolie varieerden van 1 tot 4 eetlepels per dag, gedurende 1 week tot 1 jaar. Vier van deze mensen merkten geen effect van de kokosolie. De vijfde persoon zag een kleine verbetering van de spierkracht.

Zijn er negatieve effecten van kokosolie?

Bijwerkingen die op kunnen treden bij het gebruik van kokosolie zijn misselijkheid en diarree. Een dagelijkse dosis van een tot vier eetlepels lijkt over het algemeen goed verdragen te worden. Het effect van deze dosis op het verhogen van de ketonen in het lichaam is nog onduidelijk.

Heeft het nut om kokosolie te eten?

Er is geen bewijs dat kokosolie een positief effect heeft op de spierkracht en de overleving van mensen met ALS. Het ALS centrum raadt daarom het gebruik van kokosolie niet aan, maar ziet ook geen bezwaar tegen gebruik van maximaal 4 eetlepels per dag.

Bron: ALS untangled review 15: Coconut oil

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.