Meer dan 400 deelnemers wereldwijd doen mee aan de Lighthouse 2-studie

pexels-edward-jenner-4033144
29 oktober 2024
pexels-edward-jenner-4033144

Het Lighthouse 2-onderzoek heeft de inclusie fase afgerond met 419 deelnemers, meer dan de beoogde 390 ALS-patiënten. Vanuit het UMC Utrecht doen er 35 deelnemers mee aan het onderzoek. De Lighthouse 2-studie onderzoekt het effect van het medicijn Triumeq.

Deze mijlpaal is te danken aan de samenwerking van 29 onderzoekscentra wereldwijd, waaronder locaties in Europa, het VK, Australië en Nieuw-Zeeland.

Leonard van den Berg, coordinator van het ALS Centrum: “We zijn zeer verheugd te kunnen melden dat de inclusie fase van het Lighthouse 2-onderzoek is afgerond. Met meer dan 400 deelnemers hebben we ons doel van 390 patiënten overtroffen. We kijken ernaar uit om dit onderzoek voort te zetten en een stap dichter bij het vinden van een medicijn voor ALS te komen.”

Lighthouse 2-studie

Uit laboratoriumonderzoek zijn aanwijzingen gekomen dat een virus genaamd ‘endogeen retrovirus’ een rol kan spelen in het ontstaan van ALS. Triumeq is een bestaand geneesmiddel dat mogelijk bescherming biedt tegen dit virus. Wij willen daarom onderzoeken of Triumeq het ziektebeloop van ALS kan remmen. Het medicijn bestaat uit drie bij elkaar gevoegde middelen: dolutegravir, abacavir en lamivudine. Triumeq wordt al gebruikt voor de behandeling van aids maar kan nog niet worden voorgeschreven voor de behandeling van ALS. De voorganger van deze studie, namelijk de Lighthouse I studie, heeft al wel aangetoond dat Triumeq veilig en goed te verdragen is door mensen met ALS.

Samenwerking

De Lighthouse 2-studie is een studie die gefinancierd door internationale ALS-patiëntenorganisaties, stichtingen en overheidssubsidies, waaronder de ALS Stichting Nederland & ALS het licht uit gaat.