Wat doet de diëtist?

Een diëtist is specialist op het gebied van voeding bij gezondheid en ziekte. Bij ALS, PSMA en PLS doen zich vaak klachten voor die een relatie hebben met voeding, bijvoorbeeld eet- en drinkproblemen door een verminderde tong-, kauw- en slikfunctie. De diëtist helpt mensen met ALS om hun lichaamsgewicht te behouden.

De adviezen van de diëtist zijn gericht op de vragen en klachten van de patiënt en de diëtist kijkt ook vooruit naar zaken die mogelijk in de toekomst gaan spelen. De diëtist maakt deel uit van het ALS-behandelteam. De adviezen van de diëtist en de logopedist sluiten op elkaar aan. Soms worden gezamenlijke consulten door de diëtist en logopedist gedaan.

Voedingsadviezen bij kauw- en slikproblemen

In de loop van de ziekte krijgen veel mensen te maken met kauw- en slikproblemen, doordat de spieren in de mond- en keelholte niet meer goed functioneren. Afhankelijk van de vorm van ALS kunnen deze problemen vroeg of laat in het ziekteverloop optreden. Wanneer eten niet meer vanzelf gaat, kan het lastig zijn om voldoende en juiste voeding binnen te krijgen, waardoor de inname van voeding en vocht vermindert en het lichaamsgewicht daalt.

Iemand met ALS valt dan af en de conditie kan onnodig verslechteren. Het is daarom belangrijk dat hij of zij zijn gewicht in de gaten houdt door zich regelmatig te (laten) wegen. De diëtist geeft adviezen voor aanpassingen en aanvullingen in de samenstelling van de voeding, zodat de betreffende persoon voldoende voeding en vocht binnenkrijgt.

Gewicht behouden

De diëtist beoordeelt of iemand met ALS voldoende voeding en vocht binnenkrijgt. Bij ALS is het namelijk belangrijk dat mensen niet afvallen om conditie te behouden en (onnodige) bijkomende problemen te voorkomen. De diëtist kan daarbij helpen met voedingsadviezen. Soms is het nodig om medische voeding of sondevoeding te gebruiken.

Het kan ook voorkomen dat er sprake is van gewichtstoename. Dit kan te maken hebben met verminderde lichaamsbeweging door de ziekte. De diëtist geeft adviezen over een volwaardige voeding zonder daarbij te veel aan te komen. Daarnaast kunt u met vragen die gerelateerd zijn aan voeding, zoals maag- en darmproblemen, bij de diëtist terecht.