Casemanager dementie

8 maart 2023
Zorg
Denken en gedrag

Samenvatting van het artikel

  • Een casemanager dementie is een onafhankelijke en vaste begeleider voor mensen met veranderingen in denken en gedrag en voor hun naasten in de thuissituatie.
  • Bij mensen met ALS, PSMA of PLS kan een combinatie met frontotemporale dementie (FTD) voorkomen.
  • Het inschakelen van een casemanager kan het beste via de thuiszorg of huisarts geregeld worden. De inzet van een casemanager wordt vergoedt door de zorgverzekeraar.

De casemanager dementie (ook wel dementieverpleegkundige) is een onafhankelijke en vaste begeleider voor mensen met veranderingen in den ken en gedrag en voor hun naasten in de thuissituatie. Een casemanager informeert, begeleidt, denkt mee, adviseert en regelt zorg.

ALS en FTD

Bij mensen met ALS, PSMA en PLS kan er sprake zijn van frontotemporale dementie (FTD). Deze vorm van dementie gaat gepaard met persoonlijkheids- en gedragsveranderingen. Er is dan sprake van twee ziekteprocessen die met elkaar verbonden moeten worden in de zorg en begeleiding.

De begeleiding van iemand met ALS, PSMA of PLS en FTD gebeurt door het ALS-behandelteam, maar mogelijk is het wenselijk om een casemanager dementie te betrekken. Meestal bespreekt het ALS-behandelteam of en wanneer het inschakelen van een casemanager wenselijk is. Het team stemt de zorg en begeleiding ook af met de casemanager.

Een casemanager dementie inschakelen

Het inschakelen van de casemanager kan het beste via de thuiszorg of huisarts geregeld worden. Sommige thuiszorgorganisaties hebben een casemanager dementie beschikbaar in hun eigen organisatie. De inzet van de casemanager wordt vergoed door de zorgverzekeraar..

Op Dementie Netwerk Nederland staat informatie over casemanager in verschillende regio’s. In enkele gebieden in Nederland is (nog) geen casemanager dementie beschikbaar.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.