Veldnorm Chronische beademing

2 oktober 2023
Ademhaling en benauwdheid

Samenvatting van het artikel

  • De Veldnorm Chronische beademing bevat afspraken rondom de beademingszorg met als doel om de kwaliteit van de zorg rondom beademing te verbeteren en de samenwerking van de betrokken zorgverleners te optimaliseren.
  • De Veldnorm Chronische beademing is voornamelijk bedoeld voor zorgverleners en -instanties die betrokken zijn de behandeling en begeleiding van mensen met een chronische beademing.

De Veldnorm Chronische beademing bevat alle afspraken rondom beademingszorg met als doel om de kwaliteit van de zorg rondom de beademing te verbeteren en de samenwerking van alle zorgverleners betrokken bij de beademing te optimaliseren.

Mensen met ALS kunnen gebruikmaken van beademing als de ademhalingsspieren uitvallen. De zorg rondom de beademing is complex door de combinatie van een kwetsbare groep mensen die veel zorg nodig hebben, het gebruik van geavanceerde technologie en een groot aantal zorgverleners die (tijdelijk) betrokken zijn bij het verlenen van de zorg. Afstemming binnen de zorgketen is daarom belangrijk.

De Vereniging Samenwerkingsverband Chronische Ademhalingsondersteuning (VSCA) heeft in overleg met alle partijen deze Veldnorm Chronische beademing opgesteld en begin 2012 uitgebracht. Het uitgangspunt van de veldnorm is het bieden van veilige zorg.

Doel van de veldnorm

De veldnorm heeft als doel om de zorg rond de chronisch beademde persoon te optimaliseren, zodat er een effectieve en veilige behandeling kan plaatsvinden. Dit kan worden bereikt door tijdige en accurate doorverwijzing en diagnostiek, tijdig en adequaat onderzoek en instelling op chronische beademing, een op de individu afgestemde begeleiding en een optimaal georganiseerd zorgnetwerk.

Doelgroep

De veldnorm is bedoeld voor alle zorgverleners en zorgorganisaties die permanent of tijdelijk bij de behandeling en begeleiding van mensen met chronische beademing zijn betrokken. Ook voor mensen met chronische beademing biedt deze veldnorm relevante informatie.

Rapport Veldnorm Chronische beademing

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.