Samenvatting van het artikel

  • Wanneer mensen met ALS zich snel verslikken in dunne dranken, kan het nodig zijn om deze dranken te gaan verdikken.
  • Door het drinken te verdikken zal het zich trager van de mond naar de keel verplaatsen. Dat geeft mensen met zwakte van de mond- en/of keelspieren meer tijd om de slikbeweging goed uit te voeren en verkleint de kans op verslikken.
  • Behalve verdikken met verdikkingsmiddel is het ook mogelijk om dranken op een natuurlijke manier te verdikken. Dit kan door bijvoorbeeld gepureerd fruit, yoghurt of vla toe te voegen aan de drank.

Wanneer mensen met ALS zich snel verslikken in dunne dranken zoals thee, koffie of frisdrank, kan het nodig zijn om deze dranken te gaan verdikken. Door het drinken te verdikken zal het zich trager van de mond naar de keel verplaatsen. Dat geeft mensen met zwakte van de mond- en/of keelspieren meer tijd om de slikbeweging goed uit te voeren en verkleint de kans op verslikken. De logopedist van het ALS-behandelteam kan in kaart brengen of verdikken van dranken helpend kan zijn.

Tijdens het slikken gaat als een reflex het strottenklepje dicht. Hiermee wordt de luchtpijp afgesloten zodat er geen drinken en/of speeksel in de luchtwegen terecht komt. Bij zwakte van de mond en/of keelspieren kan het zijn dat het strottenklepje niet goed sluit en iemand zich verslikt. Zodra dit gebeurt, komt een deel van de slok op stembandniveau terecht.

Bij een verminderde hoestkracht loopt de vloeistof mogelijk zelfs verder uw luchtpijp in. De longen voeren dit zo mogelijk weer af door middel van ophoesten. Wordt er echter gedurende de dag met regelmaat geaspireerd tijdens het drinken of is er een verminderde hoestkracht, dan loopt de u het gevaar een longontsteking te ontwikkelen.

Er bestaan specifieke middelen om dranken te verdikken. Deze poeders of gels kunt u toevoegen aan uw drinken en zijn smaak- en geurloos. Ze beïnvloedden alleen de consistentie. Vaak is een klein beetje verdikken al genoeg om betere controle te krijgen over het slikken. Enkele beschikbare merken zijn onder andere Nestle, Nutricia en Fresenius Kabi.

Voorbeeld verdikkingsmiddel: Resource Thicken Up Clear

Verdikkingsmiddelen zijn verkrijgbaar bij uw apotheek en drogist, maar ook online. De kosten van verdikkingsmiddel kunt u niet declareren bij uw zorgverzekeraar.

Behalve verdikken met verdikkingsmiddel is het ook mogelijk om dranken op een natuurlijke manier te verdikken. Dit kan door bijvoorbeeld gepureerd fruit, yoghurt of vla toe te voegen aan de drank. Tevens kun u kiezen voor van nature dikkere dranken, zoals bijvoorbeeld karnemelk, tomatensap of dikke vruchtensappen.

Er bestaan websites waar u recept ideeën kunt opdoen voor aangepaste voeding, zoals “Als eten even moeilijk is” of “Dat is even slikken”. Daarnaast bestaan er ook receptenboeken voor aangepaste voeding zoals het IDDSI-receptenboek en een smoothiereceptenboek.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.