ALS en calorierijke voeding

9 februari 2023
Op gewicht blijven

Samenvatting van het artikel

  • Het is belangrijk bij ALS, PSMA en PLS om niet af te vallen. Er zijn verschillende aanwijzingen dat een verhoogde stofwisseling een rol speelt bij het ontstaan en beloop van de ziekte.
  • Bespreek de mogelijkheden met uw diëtist. Denk hierbij aan drinkvoeding, een voedingssonde of hulpmiddelen zodat het eten gemakkelijker gaat.

Verhoogde stofwisseling

Er zijn verschillende aanwijzingen dat een verhoogde stofwisseling een rol speelt bij het ontstaan en beloop van ALS. Een behoorlijk deel van mensen met ALS verliezen gewicht nog voordat ze spierzwakte krijgen, terwijl hun voedingsinname niet gewijzigd is. Er wordt daarom onderzoek gedaan naar calorierijke voeding en ALS. Aanleiding hiervoor is dat gewichtsverlies bij mensen met ALS verband houdt met een slechtere prognose. Het is daarom belangrijk om gewicht te behouden en niet afvallen.

Aanvullingen op uw normale voeding

Bespreek de mogelijkheden voor u met de diëtist van uw ALS-behandelteam. Het gebruik van drinkvoeding aanvullend op uw normale voeding is een van de mogelijkheden. Als het eten langzamer en moeilijker gaat, dan kan een voedingssonde helpen om voldoende eten binnen te krijgen. Naast de gewone voeding, kunt u dan aanvullend sondevoeding gebruiken.

Onderzoek

Onderzoekers van het ALS Centrum Nederland doen onderzoek naar de invloed van verhoogde stofwisseling en voeding op het verloop van ALS. Ook volgen we het onderzoek dat bij onderzoeksgroepen internationaal gebeurt. Op dit moment is nog niet duidelijk of voeding met veel vetten, koolhydraten of eiwitten het meeste helpt. Daarom is het advies nu om op gewicht te blijven, zo nodig door calorierijke voeding.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.