Samenvatting van het artikel

  • Mensen met ALS waarbij sprake is van een verhoogde stofwisseling (hypermetabolisme) hebben een snellere achteruitgang in het dagelijks functioneren.
  • Hybermetabolisme komt vaker voor bij mensen met ALS.
  • Met een calorierijk dieet kan de stofwisseling mogelijk positief worden beïnvloed.
  • Het ALS Centrum doet ook onderzoek naar de stofwisseling bij ALS met de Measure-studie.

Mensen met ALS waarbij sprake is van een verhoogde stofwisseling (hypermetabolisme) hebben een snellere achteruitgang in het dagelijks functioneren. Bovendien komt hypermetabolisme vaker voor bij mensen met ALS.

Dit blijkt uit nieuw onderzoek dat voortgekomen is uit een nauw samenwerkingsverband tussen de Universiteit in Brisbane (Australië) en het ALS Centrum. Mogelijk kan het bepalen van de stofwisseling in de toekomst gebruikt worden om het ziekteverloop beter te voorspellen.

Verhoogde stofwisseling en gewichtsverlies

Hypermetabolisme houdt in dat de hoeveelheid energie die een persoon in rust verbruikt, het rustmetabolisme, hoger is dan normaal. Er waren al diverse aanwijzingen dat een verhoogde stofwisseling een rol speelt bij het ontstaan en beloop van ALS. Epidemiologisch onderzoek van het ALS Centrum heeft aangetoond dat mensen met ALS, voordat ze ziek worden, een voedingspatroon hebben dat meer calorieën en vetten bevat terwijl ze een lager lichaamsgewicht hebben. Zij vallen dus af terwijl ze meer zijn gaan eten. Dit wijst op een verhoogde stofwisseling.

Methode van het nieuwe onderzoek

In een onderzoek dat gepubliceerd is in 2018 bepaalden de onderzoekers het rustmetabolisme van 58 mensen met ALS  en vergeleken de bevindingen met het rustmetabolisme van een controlegroep zonder ALS. Vervolgens werden de mensen met ALS over een periode van twaalf maanden gevolgd om het ziekteverloop te monitoren door middel van de ALSFRS-R-vragenlijst.

Resultaten

Uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat mensen met ALS vaker hypermetabolisme hadden dan de controlepersonen zonder ALS. Verder toont het onderzoek aan dat mensen met hypermetabolisme een snellere achteruitgang hadden in het dagelijks functioneren dan mensen met een normaal metabolisme.

Daarnaast hadden de hypermetabole mensen een kortere overleving. In het artikel dat zij hierover publiceerden, stellen de wetenschappers dan ook dat een bepaling van het metabolisme bij mensen met ALS in de toekomst mogelijk van belang kan zijn bij het bepalen van het ziekteverloop.

Calorierijke voeding

Dit onderzoek toont ook aan dat hypermetabolisme (met als gevolg een lager lichaamsgewicht en gewichtsverlies) kan leiden tot een snellere achteruitgang en slechtere prognose. Met calorierijke diëten kan de stofwisseling mogelijk positief worden beïnvloed, met mogelijk een gunstig effect op de snelheid van de lichamelijke achteruitgang. Mogelijk kan een bepaling van de stofwisseling in de toekomst gebruikt worden om het ziekteverloop beter te voorspellen.

Onderzoek naar stofwisseling

Het ALS Centrum doet ook onderzoek naar de stofwisseling bij ALS met de Measure-studie. Door dit onderzoek komen we te weten of en bij welk deel van de mensen met ALS de stofwisseling afwijkend is, en of dit een gevolg heeft voor het ziektebeloop. Vervolgens willen we te weten komen of een calorierijk dieet het ziektebeloop kan beïnvloeden en welke mensen hier mogelijk baat bij kunnen hebben.

Momenteel hebben we voldoende deelnemers voor dit onderzoek. We verwachten de Measure-studie halverwege 2023 te kunnen afronden. Zodra de resultaten bekend zijn, zullen we deze delen op de website.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.