Samenvatting van het artikel

  • Er is geen bezwaar om alcohol met mate te gebruiken in combinatie met riluzole.
  • Slikt u andere medicijnen? Overleg dan met uw huisarts of deze in combinatie met alcohol kunnen worden gebruikt.
  • Roken is een risicofactor voor ALS, PSMA en PLS. Daarom geldt het algemene leefadvies om te stoppen met roken. Uw huisarts kan u hierbij ondersteunen.
  • Er zijn geen duidelijke aanwijzigingen dat genotsmiddelen als marihuana en cannabis een effect hebben op de ziekte.

Alcohol

Veel mensen met ALS, PSMA en PLS gebruiken het medicijn riluzol. Zowel alcohol als riluzol worden door de lever afgebroken. Er is geen bezwaar om alcohol met mate te gebruiken in combinatie met riluzol. Op verzoek van de neuroloog zal uw huisarts de leverfunctie controleren wanneer u riluzol gebruikt. Wanneer in de loop van de ziekte andere medicijnen nodig zijn, overleg dan altijd met de huisarts of deze samen kunnen gaan met alcoholgebruik.

Roken

Roken is een risicofactor voor ALS en heeft een negatieve invloed op het ziekteverloop (zie studie ALS Centrum en studie van Italiaanse onderzoeksgroep). Waarschijnlijk wordt dit grotendeels verklaard door de negatieve invloed op de longfunctie. Om deze reden geldt ook voor mensen met ALS, PSMA en PLS het algemene advies om te stoppen met roken.

Voor hulp met stoppen met roken, adviseren wij hulp te zoeken bij de huisarts. De huisarts kan een stoppen-met-rokenprogramma of medicatie adviseren. Voor sommige mensen geeft het stoppen met roken veel spanning en stress. In combinatie met alle spanning en zorgen rond de ziekte, kan het stoppen met roken dan als erg moeilijk ervaren worden.

Overige genotsmiddelen

Er zijn geen duidelijke aanwijzingen dat genotsmiddelen als marihuana en cannabis een effect hebben op de ziekte ALS.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.