Keuzehulp

De keuzehulp is bedoeld om mensen met ALS, PSMA en PLS en hun naaste(n) te helpen bij het maken van keuzes voor geschikte hulpmiddelen en woonvoorzieningen. Het ALS-behandelteam staat klaar om u te begeleiden bij dit proces.

Samen beslissen

Gezamenlijke besluitvorming helpt mensen met ALS, PLS en PSMA en hun naasten beslissingen te nemen die aansluiten op hun waarden en voorkeuren. Het proces bestaat uit verschillende fasen, die tijdens gesprekken met u en uw naasten doorlopen worden. Soms is het nodig om terug te gaan naar een eerdere fase.

Informatiebronnen

Onderstaande informatiebronnen geven inzicht in de wet- en regelgeving, zoals de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) via de gemeente en de hulpmiddelenregeling van de zorgverzekeraar. Deze informatie helpt u bij het aanvragen van hulpmiddelen en woonvoorzieningen. Voor vragen kunt u terecht bij het ALS-behandelteam. De genoemde websites bieden een overzicht van alle opties voor hulpmiddelen en woonvoorzieningen.

Informatie over wet- en regelgeving
  • Spieracademie Keukentafelgesprek
    In de e-learning ‘Wmo: goed voorbereid het keukentafelgesprek voeren’ krijgt u (praktische) informatie over wat het keukentafelgesprek inhoudt en hoe u zich kunt voorbereiden op dit gesprek.
  • Spierziekten Nederland
    Op de website van Spierziekten Nederland staan verschillende korte filmpjes die overzichtelijk informatie geven over waar diverse hulpmiddelen te vinden zijn en welke regelgeving en vergoedingen daarbij van belang zijn.
  • Wmo-aanvragen bij de gemeente
    Hulpmiddelen en voorzieningen zorgen ervoor dat mensen met ALS, PSMA en PLS in hun woning kunnen blijven wonen, (zelfstandig) kunnen voortbewegen en deel kunnen blijven nemen aan het sociale leven. Bij de aanvraag van hulpmiddelen en voorzieningen via de gemeente zijn verschillende partijen betrokken. Het is belangrijk om te weten wie waarvoor verantwoordelijk is.
  • Stichting ALS op de weg
    Stichting ALS op de weg leent hulpmiddelen uit aan mensen met ALS. Het gaat om hulpmiddelen die voornamelijk buiten de reguliere vergoedingen vallen, zoals iPad’s, rolstoelbussen, auto’s, rollators en tandems. Deze hulpmiddelen kunnen voor mensen met ALS juist het verschil maken om langer te kunnen doen wat zij willen doen. Ook kan Stichting ALS op de weg soms een hulpmiddel uitlenen om de wachttijd te overbruggen.
Informatie over hulpmiddelen en voorzieningen
  • Thuis-Als-Thuis
    Het ALS Centrum heeft de website Thuis-Als-Thuis ontwikkeld om een indruk te geven van hoe een huis aangepast kan worden en welke impact hulpmiddelen hebben.