Lijst met hulpmiddelen die mensen met ALS nodig gaan hebben

25 oktober 2023

Samenvatting van het artikel

  • Veel hulpmiddelen hebben een lange aanvraagperiode. Het is daarom belangrijk om vroegtijdig te beginnen met dit proces.
  • Kijk samen met uw ergotherapeut naar uw huidige situatie en wat in de (nabije) toekomst nodig gaat zijn aan hulpmiddelen.
  • De website Thuis-ALS-Thuis laat op een laagdrempelige manier zien welke hulpmiddelen er zijn en hoe deze toegepast kunnen worden in huis.

De gemiddelde levensverwachting bij ALS is drie jaar na de eerste symptomen. Door de snelle ziekteprogressie is het van belang om vooruit te kijken als het gaat om hulpmiddelen. Wat is nu en in de (nabije) toekomst nodig? Voor veel hulpmiddelen moet al vroegtijdig actie worden ondernomen.

Om zo lang mogelijk actief te blijven en thuis te kunnen blijven wonen zijn voor mensen met ALS, PSMA en PLS hulpmiddelen nodig. Er zijn echter heel veel verschillende hulpmiddelen en dus kan de keuze welke hulpmiddelen daadwerkelijk aan te schaffen lastig zijn. Daarnaast duurt de aanvraag van hulpmiddelen vaak een tijd en is het dus belangrijk om op tijd de aanvragen in te dienen. Hieronder is daarom een lijst met hulpmiddelen die bij meer dan 80% van de mensen met ALS nodig zijn.

Er kunnen meer en andere hulpmiddelen dan die in onderstaande lijst staan nodig zijn. Het hangt van de individuele woonsituatie en wensen en behoeften van de betreffende persoon en naaste(-n), de mate van ziekteprogressie, en het Wmo-beleid van de gemeente af voor welke hulpmiddelen of aanpassingen gekozen wordt. Het is aan te raden om samen met uw ergotherapeut te kijken naar uw specifieke situatie, wat heeft u nu en in de toekomst nodig?

Kennismaken met hulpmiddelen via Thuis-Als-Thuis.nl

Het is soms lastig voor te stellen welke rol een hulpmiddel speelt in het dagelijkse leven en welke voordelen dit heeft. Daarom heeft het ALS-Centrum de website Thuis Als Thuis gelanceerd. Dit virtuele huis laat mensen met ALS, PSMA en PLS kennis maken met diverse mogelijkheden en middelen om thuis te blijven wonen.

Thuis-Als-Thuis.nl biedt eenvoudige informatie over hulpmiddelen en dit wordt heel beeldend beschikbaar gemaakt. Het virtuele huis kan daardoor mensen met ALS en hun naasten een beeld geven van wat hulpmiddelen kunnen betekenen en hoe je huis eruitziet met die hulpmiddelen en ondersteund daarmee de besluitvorming over hulpmiddelen. Dit is een gezamenlijke besluitvorming van patiënt, partner en soms ook andere familieleden, zoals kinderen. De ergotherapeut van het ALS-behandelteam en andere zorgverleners kunnen hierbij ondersteunen.

Contacteer bij de oriëntatie op en het aanvragen van hulpmiddelen de ergotherapeut van het ALS-behandelteam.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.