Spalken voor de hand of pols

31 oktober 2023
Bewegen

Samenvatting van het artikel

  • Een polsbrace (polsspalk) kan de pols ondersteunen en beschermen. Door baleinen in de palm van de hand, geeft de spalk meer stabiliteit aan de pols.
  • Een rustspalk ondersteunt de pols en de handpalm. Het doel van de spalk is om dwangstanden van de hand zoveel mogelijk te voorkomen.
  • Voor de vergoeding is een verwijsbrief met medische van de revalidatiearts nodig. De betreffende persoon kan bij de zorgverzekeraar een lijst met gecontracteerde leveranciers opvragen.

Spalken kunnen de hand of pols ondersteunen. Ook kan een spalk helpen om de stand van de van de hand of pols zo goed mogelijk te houden.

In dit artikel worden er een aantal voorbeelden gegeven van spalken die door mensen met ALS worden gebruikt. Zij kunnen samen met hun ALS-behandelteam kritisch kijken of dit voor hen meerwaarde kan hebben.

Polsbrace

Een polsbrace (polsspalk) kan de pols ondersteunen en beschermen. Door baleinen in de palm van de hand, geeft de spalk meer stabiliteit aan de pols. De spalk is verkrijgbaar in zowel links als rechts en is verkrijgbaar in verschillende maten.

handpolsbandage-200-zwart-zonder-spalk

Voorbeeld van een polsbrace (bron: Thuiszorgwinkel)

wrist-thumb-immobilization

Voorbeeld van een rustspalk (bron: Lomed Orthopedic Solutions)

Rustspalk

Een rustspalk ondersteunt de pols en de handpalm. Deze spalk wordt op maat gemaakt door een orthopedisch instrumentmaker of door een ergotherapeut. Het doel van de spalk is om dwangstanden van de hand zoveel mogelijk te voorkomen. Mensen dragen deze spalk vaak ’s nachts, zodat deze hen overdag niet hindert.

Vergoeding

Er is een verwijsbrief met medische diagnose (machtiging) van revalidatiearts nodig. De betreffende persoon kan bij de zorgverzekeraar een lijst met gecontracteerde leveranciers opvragen. Met de machtiging van de revalidatiearts kunt u naar de leverancier.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.