Spalk voor de enkel en voet

Bewegen
Zitten en staan

Samenvatting van het artikel

  • Een spalk voor de enkel en voet zorgt ervoor dat de voorvoet omhoog blijft bij het lopen. Hierdoor struikelt iemand minder snel.
  • Een enkel-voet orthese wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Hiervoor is een verwijsbrief met medische diagnose van de revalidatiearts nodig.

Als de voetheffers (spieren in de voet) zwak zijn, dan kost het meer moeite om de voet op te tillen. Hierdoor neemt de kans op struikelen en vallen toe. De spalk voor de enkel en voet zorgt ervoor dat de voorvoet omhoog blijft bij het lopen. Hierdoor struikelt iemand minder snel.

Deze spalk voor de enkel en voet wordt een enkel-voet orthese (EVO) genoemd. Er zijn verschillende soorten enkel-voet ortheses, variërend in pasvorm en mate van ondersteuning.

Voorbeeld enkel-voetorthese (bron: Vilans hulpmiddelenwijzer)

De fysiotherapeut kan beoordelen of een enkel-voet orthese een geschikte voorziening is en welke type het best bij de gebruiker past. Ook kunt u sommige orthese testen bij het ALS-behandelteam in uw regio.

Vergoeding

Er is een verwijsbrief met medische diagnose (machtiging) van revalidatiearts nodig. De fysiotherapeut of revalidatiearts verwijst naar een leverancier. De enkel-voet orthese wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.