Hulpmiddelen bij de zelfverzorging

25 oktober 2023
Zelfverzorging
Geschreven door:
jonna-3
Jonna Parren
Ergotherapeut

Samenvatting van het artikel

  • Er zijn verschillende hulpmiddelen die kunnen ondersteunen bij de zelverzorging waardoor u langer zelfstandig blijft.
  • Veelal worden deze hulpmiddelen niet vergoed – vraag uw ergotherpeut om advies en de mogelijkheden.

Wanneer de arm/handfunctie vermindert, veroorzaakt dat problemen bij het tandenpoetsen, scheren etc. Hier zijn verschillende hulpmiddelen voor verkrijgbaar. U kunt deze eventueel samen met uw ergotherapeut uitproberen.

Hieronder laten we een aantal handige hulpjes zien. Kijk ook op de hulpmiddelenwijzer voor meer hulpmiddelen bij de persoonlijke hygiëne en dagelijkse routines.

Nagelknipper (op tafelklem)

Met een aangepaste nagelknipper kunnen mensen met een verminderde handfunctie toch zelf hun nagels knippen. Door met de hand op de vergrote hendel te drukken, kost het minder kracht om de nagels te knippen.

Er zijn ook nagelknippers met tafelklem beschikbaar en deze kunnen zo nodig ook individueel op maat worden aangepast. Doordat de nagelknipper aan tafel bevestigd is, hoeft de persoon deze niet vast te houden.

Scheerapparaat

Wanneer het moeilijker wordt om het scheerapparaat vast te houden en te positioneren is het mogelijk om deze aan te passen met een handbeugel. Dit hulpmiddel wordt op de afdeling revalidatietechniek van de Hoogstraat revalidatie gemaakt.

Tandenborstelaanpassing

Een aanpassing aan een elektrische tandenborstel zorgt ervoor dat iemand met een minimale handfunctie zelfstandig de tanden kan poetsen. Dit hulpmiddel is verkrijgbaar bij De Hoogstraat Revalidatie.

als-dag2-nagelknipper

Aangepaste nagelknipper (fotografie: Merlijn van der Wardt)

scherm_afbeelding-2023-11-02-om-16-15-07

Tandenborstelhouder

Verlengde kam of borstel

Met de verlengde kam of borstel kan iemand gemakkelijker haren kammen zonder de arm omhoog te bewegen.

Verlengde badspons/washand

De verlengde spons of washand heeft een gebogen kunststof steel om gemakkelijker de rug en benen te wassen, zonder hierbij te hoeven buigen en bukken.

Brilstatief

Met een brilstatief kan iemand met beperkingen van de handen zelfstandig een bril op en af te zetten. Dit hulpmiddel wordt op de afdeling revalidatietechniek van de Hoogstraat revalidatie gemaakt.

  • Opzetten bril: de persoon beweegt zich richting het statief en plaatst zijn hoofd tussen de poten van de bril. Het heffen van de bril komt tot stand door de poten met de oren op te lichten.
  • Afzetten bril: de persoon beweegt zich richting het statief. De bril wordt in de houder geplaatst.

Deodoranthouder

Een deodoranthouder is voor mensen die door een beperkte handfunctie niet goed deodorant kunnen spuiten. De deodorantbus wordt vastgezet in een houder geplaatst. De hefboom boven op de deodorantbus zorgt dat er minder kracht nodig is om de deodorantbus in te drukken. De deodoranthouder is verkrijgbaar bij De Hoogstraat Revalidatie.

Voordelen Aandachtspunten
  • Vergroot zelfstandigheid
  • Voor elke activiteit een ander hulpmiddel
  • Probeer hulpmiddelen uit om te kijken of het voor u handig is.

Vergoedingsmogelijkheden

Een aanpassing en/of hulpmiddel bij de zelfverzorging zit niet in een standaard vergoedingsregeling. In een enkel geval wordt het hulpmiddel vergoed vanuit een aanvullend pakket van de ziektekostenverzekering, afhankelijk van de polisvoorwaarden.

Twijfelt u over een hulpmiddelen of heeft u een situatie waarbij u graag wilt weten of er iets mogelijk is met hulpmiddelen? Bespreek dit dan met uw ergotherapeut.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.