Schrijfhulpmiddelen

5 oktober 2023

Samenvatting van het artikel

  • Er zijn verschillende hulpmiddelen die ingezet kunnen worden wanneer iemand niet meer met een gewone pen kan schrijven: de penverdikker, een schrijfhulpmiddel op statische polsspalk, de schrijfwagen en het schrijfhulpmiddel op handbeugel.

Als iemand niet meer met een gewone pen kan schrijven zijn er verschillende hulpmiddelen die ingezet kunnen worden, zoals de penverdikker en de schrijfwagen. Schrijfhulpmiddelen worden niet vergoed en komen dus voor eigen rekening. Hieronder volgen enkele voorbeelden van hulpmiddelen voor het schrijven.

Penverdikker

Een penverdikker is een opzetstukje dat over een pen, potlood of penseel geschoven wordt. De penverdikker geeft meer grip bij het schrijven of tekenen. Penverdikkers zijn in diverse vormen verkrijgbaar en zijn vaak van rubber of zacht kunststof. Er zijn driehoekige, ronde en anatomisch gevormde penverdikkers. Meer informatie vindt u op de onafhankelijke hulpmiddelenwijzer van Vilans.

Schrijfhulpmiddel op statische polsspalk

Dit hulpmiddel is voor mensen met onvoldoende kracht in de vingers om een pen vast te houden en die niet in staat zijn om hun pols te stabiliseren. De pen zit in een huls die bevestigd is aan de handbeugel. De statische polsspalk wordt op maat gemaakt. Deze polsspalk zorgt ervoor dat er bijna geen kracht nodig is om de pen vast te houden en dat de pols stabiliseert bij het schrijven.

Soms kan een spalk voor de pols ook ondersteuning bieden bij schrijven.

penverdikker

Penverdikkers (bron: Able2)

statische-handspalk

Voorbeeld van een schrijfhulpmiddel op een statische polsspalk (bron: Ambroise)

schrijfhulpmiddel-op-handbegel

Schrijfhulpmiddel op handbeugel

De schrijfwagen

De schrijfwagen is een hulpmiddel voor mensen met ALS die onvoldoende kracht hebben om de hand op te richten tijdens het schrijven of tekenen en die onvoldoende grijpfunctie hebben om een schrijfhulpmiddel vast te houden.

Voor mensen met ALS die onvoldoende kracht hebben om de hand van het werkblad te kunnen tillen is schrijven moeilijk vanwege de wrijving van de hand over het papier. De schrijfwagen vermindert deze wrijving. De hand ligt tijdens het schrijven passief op het frame, dat op twee kogels over het papier rolt.

De balpen vormt het stabiel makende derde steunpunt. Dankzij het nu rollend ondersteunen van de hand is een redelijk nauwkeurig schrijven vanuit de schouder en bovenarm mogelijk. De kogels zijn zo geplaatst dat de hand gemakkelijk zijwaarts kan kantelen, zodat de pen van het papier kan worden genomen.

Schrijfhulpmiddel op handbeugel

Dit hulpmiddel wordt gebruikt als iemand onvoldoende kracht heeft in zijn vingers om een pen vast te houden. De pen zit in een huls die aan de handbeugel gesoldeerd is. De handbeugel wordt op maat wordt gemaakt. Deze handbeugel zorgt ervoor dat er bijna geen kracht nodig is om de pen vast te houden. Hierdoor kan men zich richten op de schrijfbeweging.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

penverdikker

Penverdikker

statische-handspalk

Spalk

schrijfhulpmiddel-op-handbegel

Schrijfhulpmiddel op handbeugel

schrijfwagen

Schrijfwagen