Elektrisch verstelbaar hoog-laagbed

13 september 2023
Slapen
Geschreven door:
rinske-maathuis2
Rinske Maathuis
Ergotherapeut

Samenvatting van het artikel

 • In dit artikel worden drie soorten bedden beschreven: een elektrisch verstelbaar hoog-laagbed, een carrier bed en een flexobed.
 • Er zijn verschillende onderdelen die aan een hoog-laagbed toegevoegd kunnen worden die het gebruik kunnen vereenvoudigen. Denk hierbij aan een bedhek of verstelbare rugleuning.
 • Het aanvraagproces van deze bedden verschilt van elkaar. Vraag uw ergotherapeut voor de juiste begeleiding.

Wanneer rechtop zitten en/of opstaan niet meer goed lukt, kan een elektrisch hoog-laag bed helpen. Via een afstandsbediening kan het bed verhoogd of verlaagd worden. Daarnaast heeft het bed ook een elektrische rug- en beenverstelling.

Indicaties voor het aanvragen van een elektrisch verstelbaar hoog-laagbed

U kunt in aanmerking komen voor een indicatie elektrisch verstelbaar hoog-laagbed bij een of meerdere van de volgende situaties:

 • Wanneer u verpleging/verzorging op bed nodig heeft, zodat het bed op de juiste werkhoogte gezet kan worden voor de zorgverlener;
 • Als u niet zonder hulp van een zorgverlener veilig uit of in bed kunt komen;
 • Als u gestimuleerd moet worden uzelf in bed te verplaatsen/bewegen;
 • Als u niet zelfstandig van de bedrand tot staan kunt komen.
Voordelen Aandachtspunten
 • Met bedhekken is het extra veilig
 • Het is alleen geschikt voor een éénpersoonsbed
 • Hoofd- en voeteneinde zijn apart instelbaar
 • Bedhek kan helpen bij het draaien in bed

Aandachtspunten bij de aanvraag

Er zijn een aantal mogelijkheden voor een hoog-laagbed:

 • Verstelbare rugleuning: U gebruikt de verstelbare rugleuning om te kunnen veranderen van houding. Met de verstelbare rugleuning kunt u in bed gaan zitten, zonder uzelf daarbij teveel te vermoeien. Daarnaast kunt u ook gemakkelijker van een liggende naar een zittende positie komen. Soms kan een rugverstelling ook uitgerust worden met een nekscharnier. Deze kan gebruikt worden om het hoofd zodanig in positie van het bovenlichaam te houden dat slikken, ademen en spreken zo lang mogelijk zonder pijn mogelijk blijft.
 • Kniescharnier: Deze kan gebruikt worden om te voorkomen dat u onderuit schuift.
 • Bedhekken: Dankzij bedhekken kunt u zo lang mogelijk zelf in bed omdraaien. Ook worden ze gebruikt om te voorkomen dat iemand uit bed rolt.
 • Bedtafel: Het is verstandig om bij de aanvraag van een bed, ook te denken aan het aanvragen van een bed tafeltje. Deze kan gebruikt worden voor eten en voor omgevingsbediening etc. binnen handbereik te hebben.
 • Afstandsbediening: het is mogelijk om deze via omgevingsbediening aan te sturen. Hiervoor heeft u een tweede afstandsbediening nodig. Deze kun er meteen bij aanvragen.

Het hoog-laag bed is voorzien van afzonderlijk rembare wielen. Dit zorgt voor gemakkelijke verplaatsing en het manoeuvreren rond het bed. De standaardmaat van een hoog-laagbed is 90 x 200 cm.

Kijk voor meer informatie over hoog-laagbedden op de hulpmiddelenwijzer.

Aanvragen van een hoog-laagbed

Samen met de ergotherapeut wordt bepaald aan welke eisen het bed en het matras moeten voldoen. Het eerste half jaar kan een bed geleend worden via een thuiszorgorganisatie of een zaak voor revalidatiehulpmiddelen. Dit wordt vergoed vanuit de AWBZ. Na een half jaar kan het bed in bruikleen worden verstrekt via de ziektekostenverzekeraar. Het is goed om na te vragen welke regels de zorgverzekeraar hanteert. Voor het aanvragen van een elektrisch verstelbaar hoog-laagbed is een machtiging nodig van de huisarts of specialist.

Carrier bed

Een ‘carrier bed’ wordt ook wel ‘bed-in-bed’ genoemd. Dit hoog-laag bed heeft een elektrisch verstelbaar hoog-laagbedframe om in een bestaande bedombouw te plaatsen (afhankelijk van het type bedombouw). De leverancier van het hoog-laag bed kan hierin adviseren. Overigens is een nadeel van dit systeem dat de zorgverlener niet aan beide kanten dicht bij de patiënt kan komen als het om een tweepersoonsbed gaat. Het is goed om na te vragen of de zorgverzekeraar een carrier bed vergoedt en onder welke voorwaarden.

Voordelen Aandachtspunten
 • Hoofdeind, voeteneind en bedhoogte apart verstelbaar
 • Niet geschikt voor elk soort bed
 • Geen bedhekken
 • Geen wielen. Kan niet verreden worden dus niet van alle kanten zorg mogelijk
 • Ergonomisch voor verzorgenden
 • Instelbare hoogte beperkt

Aanvragen van een carrier bed

Voor het aanvragen van een carrier bed is een machtiging nodig van de huisarts of specialist. Samen met de ergotherapeut wordt bepaald aan welke eisen het bed en het matras moeten voldoen.

als-dag2-laag-hoog-bed

Hoog-laagbed (fotografie: Merlijn van der Wardt)

170flexobed_model_bib_9

Flexobed (bron: Specialbeds)

Het Flexobed

Het Flexobed is een elektrisch draaibaar bed, waarbij de bedbodem 90 graden kan draaien. Het bed kan van zitten, draaien naar liggen en andersom. Zowel de rugleuning, het bovenbeen, de onderknie als het hoog-laag zetten van het bed, is elektrisch instelbaar. De leverancier stelt dit individueel in, aangepast op de maten van de persoon. Het Flexobed wordt aangestuurd met een afstandsbediening. Daarnaast kunnen ook de gebruikelijke hoog-laagbed functies apart worden bediend (het verstellen van de rug, been en hoog-laag).

Aanvragen van een Flexobed

Het Flexobed valt onder de categorie “Bedden in speciale uitvoering met inbegrip van daarvoor bestemde matrassen”. In principe kan het Flexobed verstrekt worden onder de indicatie: “Indien het gebruik strekt tot het behoud van de zelfredzaamheid en met de verschaffing opname in een instelling wordt voorkomen, dan wel indien er sprake is van een indicatie voor verpleging.” Uw verzekeraar beslist in deze of het Flexobed wordt vergoed en of deze in eigendom of in bruikleen wordt verstrekt. De verzekeraar heeft over het algemeen vaste afspraken met leveranciers. Informeer dus bij uw zorgverzekeraar naar de mogelijkheden. Ook hier kan uw ergotherapeut u helpen en ondersteunen.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.