Een touwladder

13 september 2023
Bewegen

Samenvatting van het artikel

  • Een touwladder wordt gebruikt om in bed zelfstandig overeind te komen.
  • Iemand met doorligplekken kan beter geen gebruik maken van de touwladder.
  • Een touwladder wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Een touwladder is een hulpmiddel om in bed zelfstandig overeind te komen. Voor het gebruik van een touwladder moet de iemand met ALS, PSMA of PLS genoeg kracht en coördinatie hebben in de handen, armen en romp. De touwladder is het beste te gebruiken in combinatie met een elektrisch verstelbaar hoofdeinde.

Gebruik touwladder

De touwladder is ongeveer anderhalve meter lang en wordt stevig vastgemaakt aan het voeteneind van het bed. Het is belangrijk dat de touwladder goed bevestigd is aan het voeteneind en/of aan het matras, zodat deze niet kan losschieten.

De touwladder ligt naast de gebruiker in bed. Wil de persoon overeind komen, dan trekt hij/zij zich overeind aan de touwladder, door met de handen steeds een volgende ’trede’ vast te pakken.

Het gebruik van een touwladder

Mensen die last hebben van decubitus (doorligplekken) kunnen de touwladder beter niet gebruiken. Het optrekken met de touwladder geeft namelijk wrijving, terwijl doorligplekken juist zoveel mogelijk ontlast moeten worden.

Voor zorgverleners staat er tips over het juiste gebruik van hulpmiddelen op goedgebruik.nl. Op deze website staat ook een filmpje dat het gebruik van een touwladdertje laat zien. Verschillende aanbieders en prijzen van touwladders vindt u op de hulpmiddelenwijzer.

Vergoeding

Een touwladder wordt niet vergoed en is dus voor eigen kosten van de gebruiker.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.