Toilet met sta-op-hulp of spoel- en föhninstallatie

Zelfverzorging
Geschreven door:
jonna-3
Jonna Parren
Ergotherapeut

Samenvatting van het artikel

  • Een toilet met sta-op-hulp of een verticale toiletlift helpt bij het gaan zitten en overeind komen van het toilet.
  • Een sta-op-hulp kan in combinatie met een spoel- en föhninstallatie aangevraagd worden.
  • Een toilet met spoel- en föhninstallatie kan een uitkomst bieden als je moeite hebt met bukken en buigen, achterwaarts reiken, gebruiken van de hand(en) en het houden van evenwicht.
  • Een verticale toiletlift, toilet met sta-op-hulp en een toilet met spoel- en föhninstallatie moet worden aangevraagd bij de Wmo.

Wanneer mensen met ALS moeite hebben met het zelfstandig gaan zitten en opstaan van het toilet, kan een toilet met sta-op-hulp of een verticale toiletlift een oplossing zijn. Een spoel- en föhninstallatie kan helpen bij het zelfstandig naar het toilet gaan wanneer u uw handen en armen niet goed kan gebruiken.

Toilet met sta-op-hulp

Een toilet met sta-op-hulp of een verticale toiletlift helpt bij het gaan zitten en overeind komen van het toilet. Het is een toiletzitting met vaste of opklapbare armleuningen en/of een rugsteun die wordt vastgemaakt op het toilet. De liften zijn elektrisch verstelbaar. De bediening zit in beide armsteunen verwerkt. Er zijn ook mechanische liften, maar vanwege de zwaardere bediening zijn deze in principe niet geschikt voor mensen met ALS.

Een sta-op-hulp kan in combinatie met een spoel- en föhninstallatie aangevraagd worden. Dit kan als iemand met ALS een functiebeperking aan de armen en/of handen heeft en hierdoor moeite heeft met de zelfstandige toiletgang. Wanneer er een sta-op hulp bij het toilet zit, kan er geen douche/toiletstoel overheen gereden worden.

hm0230-toiletzittingen-sta-op-mechanisme-2

Toilet met sta-op-hulp (bron: Vilans hulpmiddelenwijzer)

spatoilet-vrijstaand

Toilet met spoel- en föhninstallatie (bron: Spatoilet)

Toilet met spoel- en föhninstallatie

Een toilet met spoel- en föhninstallatie kan een uitkomst bieden als je moeite hebt met bukken en buigen, achterwaarts reiken, gebruiken van de hand(en) en het houden van evenwicht. De installatie wordt op de bestaande toiletpot bevestigd. Door op een knop te drukken, wordt het onderlichaam schoon gesproeid terwijl u op het toilet zit. Daarna blaast een föhn het onderlichaam met warme lucht droog. De sterkte van de waterstraal, de temperatuur van het water en de temperatuur van de lucht kunnen worden ingesteld.

De toiletruimte moet voorzien zijn van een elektriciteitsaansluiting. Wanneer er een spoel- en föhninstallatie op het toilet zit, kan er geen douchetoiletstoel overheen gereden worden. Het is goed om samen met uw ergotherapeut te bekijken wat een handige manier is om het systeem te bedienen. Dit kan namelijk op verschillende manieren, bijvoorbeeld met voetbediening of een licht bedienbare schakelaar.

Voordelen Aandachtspunten
  • Geen hulp nodig bij het schoon- en droog maken
  • Het proces van spoelen en föhnen duurt langer dan afvegen
  • Eigen tempo is in te stellen
  • Soms is er nog hulp nodig bij het aantrekken van de broek
  • Warm water, warme lucht

Wmo-aanvraag

Een verticale toiletlift, toilet met sta-op-hulp en een toilet met spoel- en föhninstallatie moet worden aangevraagd bij de Wmo. De Wmo-adviseur stelt de indicatie voor deze voorziening. De ergotherapeut kan inhoudelijk ondersteunen, de gemeente is verantwoordelijke voor de uiteindelijke keuze.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.