Het lenen van hulpmiddelen en voorzieningen

24 oktober 2023

Samenvatting van het artikel

  • Bij verschillende instanties kunt u hulpmiddelen (gratis) lenen.
  • De uitleen is in de meeste gevallen gratis, met uitzondering van enkele eenvoudigere hulpmiddelen zoals krukken en rollators.
  • Informeer bij uw gemeente over de mogelijkheden om te lenen en bij welke instantie u hiervoor terecht kunt.

Bij verschillende instanties kunt u hulpmiddelen (gratis) lenen. Dit kan handig zijn wanneer u snel (binnen één week) een hulpmiddel nodig heeft. Ook kan het zijn dat de Wmo of zorgverzekering aangeeft dat u in eerste instantie een hulpmiddel moet lenen.

Voorzieningen en hulpmiddelen waarvan nu al duidelijk is dat deze langer dan zes maanden nodig zijn kunnen meestal direct aangevraagd worden bij de ziektekostenverzekeraar of gemeente. U kunt eventueel ter overbrugging gebruik maken van een leenhulpmiddel.

Voorzieningen en hulpmiddelen kunnen geleend worden voor zes maanden (na drie maanden verlengen voor drie maanden). Is de voorziening of het hulpmiddel daarna nog nodig, dan wordt deze verstrekt via de ziektekostenverzekeraar of de gemeente.

Kosten

De uitleen is in de meeste gevallen gratis, met uitzondering van enkele eenvoudigere hulpmiddelen zoals krukken en rollators. Hiervoor wordt in bepaalde situaties een kleine vergoeding gevraagd.

Elke regio heeft andere uitleeninstanties. Soms is het een leverancier waar de gemeente of ziektekostenverzekeraar mee werkt, soms zijn het thuiszorgwinkels of andere leveranciers en instanties.

Hulpmiddelen

Hulpmiddelen die vaak in eerste instantie worden geleend zijn:

Informeer bij uw gemeente over de mogelijkheden om te lenen en bij welke instantie u hiervoor terecht kunt. Bij vragen kunt u ook altijd terecht bij de ergotherapeut van uw ALS-behandelteam.

 

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.