Anti-decubitus (doorligplekken) matrassen

10 februari 2023
Draaien in bed

Samenvatting van het artikel

  • Anti-decubitus matrassen zijn drukverlagende matrassen die het ligcomfort vergroten. Deze matrassen verminderen de pijn tijdens liggen en verkleinen de kans op doorligplekken (decubitus).
  • Decubitus (doorligplekken) zijn ernstige beschadigingen of een wond van de huid door permanente druk en verminderde doorbloeding.
  • Samen met een decubitusverpleegkundige van de leverancier en/of een ergotherapeut kunt u inschatten welk soort matras voor u het beste is.
  • Een anti-decubitus matras wordt door de zorgverzekeraar vergoed. Voor kort gebruik is lenen vaak ook mogelijk.

Anti-decubitus matrassen zijn drukverlagende matrassen die het ligcomfort vergroten. Deze matrassen verminderen de pijn tijdens liggen en verkleinen de kans op doorligplekken (decubitus). Mensen die veel in bed liggen krijgen vaak doorligplekken. Dit zijn ernstige beschadigingen of een wond van de huid door permanente druk en verminderde doorbloeding.

Er zijn twee soorten anti-decubitus matrassen; preventieve matrassen en een voor als iemand al last heeft van doorligwonden.

Preventieve anti-decubitus matrassen

Preventieve anti-decubitus matrassen zijn voor mensen die nog geen doorligwond hebben, maar wel pijn hebben bij het liggen. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • Soft latex matras
  • Traagschuim matras of ander systeem, zoals Hoogelastisch foam of blokken

Anti-decubitus matrassen

Anti-decubitus matrassen worden ingezet als een iemand een doorligwond heeft of pijn heeft tijdens het liggen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Lucht oplegmatras
  • Wisseldrukmatras

Een matras kiezen

Een gewoon matras is goed genoeg totdat de spierfunctie vermindert en men daardoor pijn of druk voelt bij het liggen. De pijn of druk ontstaat meestal bij de stuit, hakken, ellebogen, schouderbladen of achterhoofd. Deze drukpunten moeten dan vrij gelegd worden of zo min mogelijk worden belast. Samen met een decubitusverpleegkundige van de leverancier en/of een ergotherapeut kunt u inschatten welk soort matras het beste is.

Voor- en nadelen

Elk type matras heeft voor- en nadelen. Traagschuim zorgt voor een betere druk- en gewichtsverdeling dan een standaard schuimmatras. Maar op een traagschuimmatras is het moeilijker om te draaien in bed. Sommige mensen vinden een traagschuimmatras ook te warm.

Op een wisseldrukmatras is het lastig om zelfstandig om te rollen of te draaien, omdat dit matras instabieler is. Maar voor de drukverdeling is een wisseldrukmatras het beste. Het matras is in stroken /banen verdeeld. Door deze banen circuleert lucht. De banen worden afwisselend hard en zacht opgeblazen door de lucht. Hierdoor wisselt de druk op de stuit, hakken, ellebogen en schouderbladen. Het matras kan ook op een bepaalde hardheid ingesteld worden. Hierdoor kan de iemand op de rand van het bed zitten om over te stappen in een rolstoel.

Meer informatie over verschillende soorten anti-decubitus matrassen is te vinden op de hulpmiddelenwijzer.

Aanvraagprocedure

Een anti- decubitus matras wordt door de zorgverzekeraar vergoed. Het is goed om contact op te nemen met de zorgverzekeraar om te vragen of een machtiging van de huisarts of revalidatiearts nodig is. U kunt bij uw zorgverzekering vragen wie de leverancier is die u kunt benaderen voor het aanvragen en leveren van het matras. De leverancier heeft vaak een decubitusverpleegkundige in dienst die advies kan geven.

Lenen

Als er tijdelijk een anti-decubitus matras nodig is, dan is deze te leen via de thuiszorgwinkel of de leverancier. Lenen kan voor een periode van maximaal 26 weken. Soms wordt het matras eerst 26 weken via de uitleen verstrekt en kan de patiënt daarna het matras houden, als dit wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

Lees meer over de mogelijkheid om een matras te lenen.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.