Elektrische rolstoel

13 september 2023
Bewegen

Samenvatting van het artikel

  • Er zijn verschillende soorten elektrische rolstoelen; de bediening en besturing van de rolstoel kan afgestemd worden op de functionaliteiten de persoon met ALS nog bezit.
  • Voordeel van een elektrische rolstoel is dat deze elektrische verstellingen heeft van o.a. de zithoek, rugleuning, beensteunen en zit/sta-op-verstelling.
  • De elektrische rolstoel moet goed passen, uw ergotherapeut kan hierin adviseren.
  • Het aanvragen van de elektrische rolstoel loopt via de Wmo van de gemeente.

Als lopen moeilijker wordt kan iemand met ALS zich zelfstandig blijven verplaatsen met een elektrische rolstoel. Afhankelijk van de ruimte in huis kan een elektrische rolstoel ook binnenshuis gebruikt worden. Soms is het nodig enkele aanpassingen te doen aan de woning. Zo moet er in huis of in de schuur een oplaadmogelijkheid (geaard stopcontact) zijn.

Een elektrische rolstoel is naast een vervoersmiddel ook een voorziening waarin men vaak meerdere uren goed moet kunnen zitten. Het is daarom van groot belang dat de stoel goed zit. Uw ergotherapeut kan hierin adviseren.

Verstellingen

Een elektrische rolstoel heeft elektrische verstellingen van onder andere de zithoek (kantelverstelling), rugleuning (rugverstelling), beensteunen en een zit/sta-op-verstelling. Deze verstellingen kunnen met een joystick of andere besturing worden aangestuurd. Als de gebruiker de handen onvoldoende kan gebruiken, kan hij of zij met een lichte bedienbare schakelaar een menu van verstellingen doorlopen (scannen) om de verstellingen aan te sturen. Dit heet ‘eenfunctiebediening’.

Soorten elektrische rolstoelen

Er zijn verschillende soorten elektrische rolstoelen. Een ergotherapeut kan informeren wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende rolstoelen. Er bestaan voorwielaangedreven rolstoelen, achterwielaangedreven rolstoelen en midwheelers. U kunt verschillende types elektrische rolstoelen vergelijken met de hulpmiddelenwijzer.

Besturing

De standaardbesturing van een elektrische rolstoel is een joystick-besturing. Die zijn er in verschillende maten, afhankelijk van de handfunctie. De joystick wordt in het verlengde van de armleuning geplaatst, aan de linker- of rechterkant.

De joystick kan ook in het midden op een werkblad worden geplaatst. Dit wordt een middenbladbesturing genoemd. Wanneer het besturen met de handen niet meer mogelijk is kan er worden gekeken naar een kin-of hoofdbesturing. Dit is afhankelijk van de hoofd- en rompbalans van een patiënt. Wanneer er geen arm-, hand- of hoofdbesturing mogelijk is, maar wel nog voldoende coördinatie en volgehouden kracht van een been, kan een voetbesturing worden toegepast. Een voetbesturing is vaak een individuele op maat gemaakte aanpassing.

Voordelen Aandachtspunten
  •  Aanpasbaar indien nodig (afhankelijk van soort stoel) voor hoogte, kantelen, bediening etc.
  • Groot hulpmiddel
  • Comfortabel zitten, rusten en verplaatsen
  • Veel ruimte nodig in woning, grote draaicirkel

Aanvragen van een elektrische rolstoel

Een elektrische rolstoel moet worden aangevraagd bij de WMO van de gemeente. De ergotherapeut bekijkt samen met de gebruiker aan welke eisen de rolstoel moet voldoen. De gemeente heeft met leveranciers een contract afgesloten. Het is goed om na te gaan welke regels de gemeente nastreeft. Deze kunnen namelijk verschillen per gemeente. Vaak beheert de leverancier een depot waar al verschillende rolstoelen staan. Tijdens de passing wordt gekeken welke rolstoel aan de eisen voldoet en worden de lichaamsmaten gemeten. Als er een geschikte rolstoel in het depot van de gemeente staat, zal de leverancier deze leveren en geen nieuwe bestellen.

De rolstoelleverancier stelt vaak de indicatie, samen met de gemeente. De ergotherapeut kan inhoudelijk ondersteunen in het proces, maar is niet verantwoordelijk voor de uiteindelijke keuze van het product. Die verantwoordelijkheid ligt bij de gemeente. Lees meer over Wmo aanvragen bij de gemeente en wie wat doet hierin.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.