Brochure voor indicatiestellers (CIZ-medewerkers, Wmo-medewerkers en wijkverpleegkundigen)

8 maart 2023
Zorg

Samenvatting van het artikel

  • Waar mogelijk moeten indicatiestellers proberen twee valkuilen te vermijden: het onderschatten van het karakter van het tempo van het ziekteverloop en het overschatten van de draagkracht van de mantelzorger.
  • Het bepalen van de behoefte aan professionele zorg vraagt bijzondere aandacht bij mensen die leven met ALS. De zorgvraag kan door het snelle ziekteverloop in korte tijd snel toenemen.

Valkuilen

Amyotrofische laterale sclerose (ALS) is een zelfzame andoening en daardoor zullen de meeste wijkverpleegkundigen en CIZ-medewerkers (beoordelaars) hooguit een paar keer in hun loopbaan te maken krijgen met mensen die leven met deze ziekte. Waar mogelijk moeten indicatiestellers proberen de volgende twee valkuilen te vermijden:

  1. Het onderschatten van het karakter en het tempo van het ziekteverloop bij ALS, en
  2. Het overschatten van de draagkracht van de mantelzorg.

Het complexe karakter van de ziekteverschijnselen bij ALS (waaronder spierzwakte, verlamming, verliezen van spraakvermogen, slikproblemen en ademhalingsproblemen) en de dreigende overbelasting van de mantelzorg, maken dat het bepalen van de behoefte aan professionele zorg bijzondere aandacht vraagt van u als indicatiesteller. Daar komt bij dat de zorgvraag door het snelle ziekteverloop in korte tijd sterk kan toenemen.

De brochure

Lees meer in de brochure over ALS voor indicatiestellers. Deze brochure is opgesteld door Spierziekten Nederland in samenwerking met het ALS Centrum.

Klik hier om naar de brochure te gaan

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.