Reizen met het openbaar vervoer in een rolstoel

23 oktober 2023
Bewegen
Zitten en staan

Samenvatting van het artikel

  • Reizen met het openbaar vervoer in een rolstoel is goed mogelijk. Het is daarbij belangrijk u goed voor te bereiden op de reis.
  • De trein, bus, tram en metro hebben speciale voorzieningen voor mensen met een beperking.

Wanneer lopen moeilijk wordt, kan een rolstoel helpen om u zelfstandig te blijven verplaatsen. Reizen met het openbaar vervoer in een rolstoel kan soms ingewikkeld zijn, maar met de juiste voorbereiding is het zeker mogelijk om het openbaar vervoer te gebruiken.

Volgens de wet moet het openbaar vervoer toegankelijk zijn voor iedereen, dus ook voor mensen in een rolstoel. De mogelijkheden en opties verschillen echter per vervoerder. Daarnaast is niet elke halte of station even goed aangepast.

Reizen met de trein

Om treinreizen met een rolstoel mogelijk te maken, is er op de meeste stations een lift of een hellingbaan aanwezig. Ook zijn alle stations uitgerust met extra brede in- en uitcheckpoortjes. Daarnaast heeft een veertigtal stations ticketautomaten die je makkelijk kan bedienen vanuit een rolstoel. De NS heeft een handig overzicht van faciliteiten op het station en in de trein.

Soms is het prettig om samen met een begeleider te reizen. Speciaal hiervoor is het mogelijk om een OV-begeleiderskaart aan te vragen. Zo kan één begeleider gratis meereizen. De kaart staat op uw eigen naam, zodat u verschillende begeleiders kan meenemen. Ook biedt de NS op een groot aantal stations NS Reisassistentie aan. Dit kan tot een uur voor de reis online of telefonisch worden aangevraagd. Meer informatie over reizen in een rolstoel met de NS vindt u hier.

De meeste treinen zijn uitgerust met een aantal aanpassingen voor reizigers in een rolstoel:

  • Steeds meer treinen zijn gelijkvloers of hebben anders speciale ingangen voor rolstoelgebruikers. Wanneer u moeite heeft met het overbruggen van kleine hoogteverschillen, raadt de NS aan om de NS Reisassistentie in te schakelen.
  • In de meeste treinen van de NS is een toilet aanwezig dat toegankelijk is voor mensen in een rolstoel.
  • In de trein zijn speciale opstelplekken voor rolstoelen.

Naast de NS zijn er ook andere bedrijven die lijndiensten hebben, zoals Arriva en Keolis. Per bedrijf verschillen de mogelijkheden. Zo houden verschillende bedrijven bijvoorbeeld andere maximale toegestane afmetingen van de rolstoel aan. Het is daarom handig om dit van tevoren goed uit te zoeken bij de vervoerder.

Reizen met de bus

De meeste bussen hebben een verlaagde instap of een loopplank, zodat u zelf met uw rolstoel de bus in kan komen. Ook zijn er speciale plekken waar u veilig met uw rolstoel kan staan. Buschauffeurs zijn ook altijd bereid om te helpen met in- en uitstappen, dus vraag gerust om hulp. Bushaltes kunnen verschillen in toegankelijkheid. Let er ook op dat de maximale toegestane afmetingen van de rolstoel kunnen verschillen per vervoerder.

Reizen met de tram of de metro

Hoewel de meeste trams de nodige voorzieningen bieden om te reizen in een rolstoel, geldt dit nog niet voor alle type trams (zoals bijvoorbeeld de rood-beige tram van HTM). Het is daarom verstandig om dit van tevoren uit te zoeken bij de vervoersmaatschappij. Dit kan vaak online, waar meestal een overzicht is te vinden van de rolstoeltoegankelijke haltes. Dit geldt ook voor metrostations.

Handige websites om de reis voor te bereiden

Hoewel het goed mogelijk is om met het openbaar vervoer te reizen in een rolstoel, is het dus een goed idee om de reis van tevoren voor te bereiden. De routeplanner van 9292.nl beschikt over een optie om toegankelijke reizen met het openbaar vervoer weer te geven. Zo kan u kijken of het mogelijk is om de reis zelfstandig te maken, of dat het handiger is om van tevoren hulp in te schakelen. Ook haltescan.nl is een handige website om uit te zoeken hoe toegankelijk een halte is.

Vervoersvoorzieningen als alternatief op openbaar vervoer

Bij een probleem met vervoer kunt u ook een aanspraak doen op een vervoersvoorziening, daarover leest u hier meer.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.