Samenvatting van het artikel

  • Bij een veranderende gezondheidstoestand is het belangrijk om dit te melden bij het CBR, dit geldt ook voor mensen met ALS, PSMA of PLS.
  • Wanneer u dit niet doet en u wel een ongeluk veroorzaakt, dan loopt u het risico dat de zorgverzekeraar de kosten niet vergoedt.
  • U maakt een melding bij het CBR via het formulier 'Eigen Verklaring'. Dit kan bij het gemeentehuis of digitaal op de website van het CBR.

Bij mensen met ALS, PSMA of PLS verandert de gezondheidstoestand. Het is afhankelijk van uw klachten of en hoe lang u nog kunt autorijden. Mensen met een rijbewijs zijn verplicht deze verandering te melden bij het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR). Als u twijfelt over wanneer u dit moet melden, overleg dan met uw revalidatiearts.

Voor veel mensen met ALS, PSMA of PLS is het belangrijk om zo veel mogelijk zelfstandigheid te behouden. Auto- of motorrijden is hier vaak een belangrijk onderdeel van. Toch is het belangrijk om de rijgeschiktheid door het CBR te laten beoordelen. In het slechtste geval kan dit anders gevaar opleveren voor de bestuurder en andere weggebruikers. Bovendien loopt de bestuurder het risico dat de verzekeraar de schade niet vergoedt, omdat een (mogelijke) verslechtering van de gezondheid is verzwegen. Wij benadrukken daarom dat het belangrijk is om de rijgeschiktheid door het CBR te laten beoordelen.

Melding bij het CBR

Melding bij het CBR gebeurt met een formulier ‘Eigen Verklaring’. Dit formulier is verkrijgbaar bij het gemeentehuis of het CBR. Op deze site staat de actuele prijs van de Eigen Verklaring. Op het formulier staan vragen over de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Als u een vraag met ‘ja’ beantwoordt, is een aantekening nodig van een arts, bijvoorbeeld van de revalidatiearts.

NB: Als u bijna 70 jaar is of ouder bent, dan is een uitgebreidere medische keuring nodig. De gegevens worden op de Eigen Verklaring ingevuld. Deze keuring wordt meestal niet gedaan door de revalidatiearts, maar door de huisarts.

Verzekeringsmaatschappij

De verzekeringsmaatschappij moet weten dat er gebruik wordt gemaakt van een aangepaste auto of dat u een rijbewijs heeft met een beperkte geldigheidsduur. Het beste kan een kopie van de Verklaring van Rijgeschiktheid en van de brief met de beperkende bepalingen opgestuurd worden naar de verzekeringsmaatschappij.

Meer informatie over de ‘Gezondheidsverklaring‘ en de afhandeling hiervan bij een medische situatie staat op de website van het CBR. Heeft u verdere vragen over wat u moet doen rondom uw rijvaardigheid? Bespreek dit dan met uw revalidatiearts.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.