Fietsaanpassingen

13 september 2023
Bewegen
Geschreven door:
dyta
Dyta Teule
Fysiotherapeut

Samenvatting van het artikel

  • Er zijn vele verschillende aanpassingen van de fiets mogelijk zodat u nog zo lang mogelijk kunt doorfietsen.
  • Aanvragen van de fiets verloopt via het Wmo-loket van uw gemeente. De regels kunnen per gemeente verschillen.
  • Uw fysiotherapeut en/of ergotherapeut kunnen u in dit proces begeleiden.

Als het fietsen moeilijker wordt door verminderde balans, kracht of uithoudingsvermogen, zijn er diverse aanpassingen mogelijk. Denk hierbij aan een lage instap, een aangepaste zitting, drie wielen, een elektrische trapondersteuning en aanpassingen aan het stuur, remmen en versnellingen.

Samen met uw  fysiotherapeut of ergotherapeut kijkt u welke aanpassingen geschikt zijn. De fysiotherapeut of ergotherapeut stelt op basis hiervan een programma van eisen op waar de fiets aan moet voldoen. Kleine aanpassingen kunnen door een revalidatietechnicus verstrekt worden. Voor grotere aanpassingen zal vaak een fiets aangeschaft moeten worden. Er zijn bijvoorbeeld verschillende driewielfietsen te verkrijgen. Voorbeelden van leveranciers van driewielfietsen zijn Van Raam, Hase en Huka.

Voordelen Aandachtspunten
  • Vrijheid en beweging
  • Niet allemaal vergoed

Fotografie: Merlijn van der Wardt

Aanvraag van een aangepaste fiets

Het aanvragen van een aangepaste fiets gebeurt bij het Wmo-loket van de gemeente. Elke gemeente heeft met een of meerdere leveranciers een contract afgesloten. Vraag bij het Wmo-loket wie de leverancier is in uw gemeente en welke fietsen er in het voorkeurspakket van de gemeente zitten. Vaak beheert de leverancier een depot waar al verschillend aangepaste fietsen staan.

Tijdens een passing bij de leverancier worden de lichaamsmaten van de gebruiker gemeten en wordt gekeken welke fiets aan het programma van eisen voldoet. Wanneer er een geschikte fiets in het depot staat, zal de leverancier deze leveren in plaats van een nieuwe bestellen.

De leverancier stelt vaak de indicatie, samen met de gemeente. De gemeente besluit welke fiets u krijgt. Als er geen vergoedingsmogelijkheden zijn, dan kunt u informeren bij Stichting ALSopdeweg! naar mogelijkheden voor uitleen.

Bij vragen of onduidelijkheden kunt u altijd terecht bij uw fysiotherapeut of ergotherapeut. Zij kunnen u begeleiden in dit proces.

Artikel geschreven door:
dyta
Dyta Teule
Ik ben fysiotherapeut bij het ALS-behandelteam van het UMC Utrecht.
Fysiotherapeut
UMC Utrecht
Artikelen van Dyta Teule

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.