Aangepaste auto

7 februari 2023
Bewegen
Geschreven door:
jonna-3
Jonna Parren
Ergotherapeut

Samenvatting van het artikel

  • Er zijn verschillende aanpassingen mogelijk voor de auto zodat mensen met ALS, PSMA en PLS zo lang mogelijk passagier kunnen blijven.
  • Er zijn verschillende aanbieders, Stichting ALS op de weg kan eventueel ook uitkomst bieden.
  • Via uw gemeente zijn er eventueel vergoedingsmogelijkheden (Wmo).
  • Benader uw ergotherapeut voor vragen.

Een auto kan worden aangepast voor iemand met ALS, PSMA en PLS die rolstoelgebonden is. In een aangepaste auto of rolstoelbus kan iemand in (elektrische) rolstoel vervoerd worden, of hij wordt zo aangepast dat iemand zelf kan blijven rijden.

Aanpassingen aan de auto

Er zijn een aantal aanpassingen van een auto mogelijk waarmee mensen met ALS, PSMA en PLS zo lang mogelijk als passagier mee kunnen rijden. Zo zijn er voor het in- en uitstappen bijvoorbeeld instapbeugels en draaistoelen die 90 graden kunnen bewegen en uitschuifbaar zijn. Ook zijn er verschillende liften waarmee de rolstoel  gemakkelijk in en uit de auto geladen kunnen worden.

Er zijn ook individuele aanpassingen mogelijk zodat mensen met ALS, PSMA of PLS zelf langer auto kunnen rijden, maar omdat de ziekte meestal heel progressief verloopt, worden deze aanpassingen vaak niet vergoed. De opties voor aanpassingen aan de auto kunt u het best bespreken met uw ergotherapeut.

Rolstoelauto

Een rolstoelauto/bus biedt achterin plaats aan een rolstoel, tijdens de rit blijft de gebruiker van de rolstoel hierin zitten. Dit is vooral handig als het overstappen naar een autostoel lastig(er) wordt.

Dit is anders voor een scootmobiel. Deze kan ook mee in de rolstoelauto, maar de gebruiker van de scootmobiel neemt plaats op de gewone autostoel. De scootmobiel kan via het plateau in de auto worden gereden.

Aanbieders

Een aantal bedrijven is gespecialiseerd in het aanpassen, verhuren of leveren van aangepaste auto’s. U kunt met uw ergotherapeut overleggen welke aanbieders er zijn. Ook zijn er veel organisaties die zich via Google aanbieden.

Vergoedingsmogelijkheden

In enkele gevallen kunt u via de gemeente via de afdeling Wmo en/of wijkteam terecht voor vergoedingsmogelijkheden. Iedere gemeente heeft echter haar eigen regels. Vaak worden de aanpassingen aan een auto niet vergoed, omdat u een beroep kan doen op vervoersvoorzieningen via de Wmo zoals collectief vervoer binnen uw regio en/of Valeys buiten de regio.

Wanneer u een baan heeft, kunt u ook een aanvraag indienen bij het UWV. Informeer naar de mogelijkheden in uw situatie, uw ergotherapeut kan hierbij helpen.

Als er voor u geen vergoedingsmogelijkheden zijn, dan kunt u mogelijk terecht bij Stichting ALS op de weg. Dat is een stichting die hulpmiddelen beschikbaar stelt en ook kan zorgen voor overbrugging tijdens het aanvragen van hulpmiddelen. Informeer naar de mogelijkheden, maar houd er rekening mee dat er wachtlijsten kunnen zijn.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.