Handbewogen rolstoel

14 september 2023
Bewegen
Zitten en staan
Geschreven door:
jonna-3
Jonna Parren
Ergotherapeut

Samenvatting van het artikel

  • Met een handbewogen rolstoel kunt u langer zelfstandig blijven bewegen als staan of lopen lastig wordt of (te) veel energie kost.
  • Per rolstoel zijn er verschillende mogelijkheden en toevoegingen. Uw ergotherapeut kan adviseren wat voor rolstoel goed zou zijn (pakket van eisen).
  • Aanvragen van de rolstoel loopt via het Wmo-loket van de gemeente.

Met een rolstoel kunt u zichzelf blijven verplaatsen wanneer u niet (lang) kunt staan of lopen. U kun uzelf voortbewegen of iemand duwt de rolstoel.

Uitkomst bieden

Wanneer u meer moeite krijgt met het lopen van langere afstanden, kan een rolstoel uitkomst bieden. Het is mogelijk om korte afstanden zelfstandig te rijden door gebruik te maken van de hoepels, mits de arm/handfunctie dit toelaat. Mocht dit niet zo zijn, dan kunt u ook geduwd worden. Het voordeel van het rijden in een rolstoel is dat het energie bespaart. Ook als het lopen nog net goed genoeg gaat.

als-dag2-handrolstoel-2

Handrolstoel, ingeklapt (fotografie: Merlijn van der Wardt)

als-dag2-handrolstoel

Handrolstoel (fotografie: Merlijn van der Wardt)

Type rolstoel

Er zijn verschillende soorten handbewogen rolstoelen:

  • een vast frame rolstoel die niet inklapbaar is, en
  • een vouwframe rolstoel die inklapbaar is.

Er zijn veel verschillende opties voor een rolstoel. Bijvoorbeeld een lichtgewicht stoel die gemakkelijk rolt en gemakkelijk in de auto kan worden getild, een hoofdsteun op de rolstoel, verschillende soorten kussen. Bespreek de mogelijkheden met uw ergotherapeut. Hij of zij kan u informeren over de voor- en nadelen van de verschillende mogelijkheden voor de rolstoel.  Het is verstandig om ook te kijken naar welke opties op de langere termijn nodig zullen zijn. Lichaamslengte en gewicht spelen (ook) een rol bij het maken van een keus voor een type rolstoel.

Voor meer informatie over types rolstoelen, raadpleeg de Vilans hulpmiddelenwijzer.

Voordelen Aandachtspunten
  • Eenvoudig mee te nemen wanneer inklapbaar
  • Ondanks lichtgewicht zwaar om te tillen.
  • Ook te leen of te huur.
  • Minder goed verstelbaar/ aan te passen.
  • Je kan ook buiten rijden

Het aanvragen van een rolstoel

Aanvragen van een rolstoel  verloopt via het Wmo-loket bij de gemeente. Uw ergotherapeut kan u hierbij ondersteunen. Samen kunnen jullie een programma van eisen opstellen, waar de rolstoel aan moet voldoen. Dit programma van eisen dient ter ondersteuning van de aanvraag. De ergotherapeut kan inhoudelijk ondersteunen in het aanvraagproces, maar is niet verantwoordelijk voor de keuze. De gemeente neemt uiteindelijk de beslissing welke rolstoel het gaat worden. Regels voor aanvragen kunnen per gemeente verschillen, laat u daarom goed informeren.

Elke gemeente heeft met één of meerdere rolstoelleveranciers een contract afgesloten. Het is goed na te gaan welke leverancier dit betreft en welke rolstoelen er in het voorkeurspakket van de gemeente zitten. De leverancier stelt vaak de indicatie, samen met de gemeente.

Tijdens de passing van de leverancier wordt gekeken welke rolstoel aan het programma van eisen voldoet en worden de lichaamsmaten gemeten. Onder andere de zithoogte, breedte en diepte en rugleuning moet tijdens een passing worden bepaald. Vaak heeft de leverancier een depot waar al verschillende rolstoelen staan. Wanneer er een geschikte rolstoel in het depot van de gemeente staat, zal de leverancier deze leveren in plaats van een nieuwe bestellen. Ga bij de aflevering van de rolstoel ook zitten en kijk of het juist is ingesteld en het voldoet aan de afgesproken eisen.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.