Armondersteuning

2 maart 2023
Bewegen

Samenvatting van het artikel

  • Er zijn twee soorten armondersteuning elementen: dynamische ondersteuning en persoonlijke robotica.
  • Dynamische ondersteuning neemt het gewicht van de arm grotendeels over. Deze is niet geschikt bij uitval van de hand- en polsspieren.
  • Persoonlijke robotica is bedoeld voor mensen met zeer geringe hand/armfunctie.
  • Uw zorgverzekeraar bepaalt of er een vergoeding voor een armondersteuning of robotarm mogelijk is.

Armondersteuning heeft als belangrijkste doel het assisteren van de arm bij bewegingen tegen de zwaartekracht. De armondersteuning kan gebruikt worden wanneer u een verminderde arm en handkracht heeft. Er zijn verschillende soorten armondersteuningselementen: dynamische armondersteuning en persoonlijke robotica.

Dynamische armondersteuning

Dynamische armondersteuningen ondersteunen de arm. Ze nemen het gewicht van de arm grotendeels over. Zo kunt u met geringe armfunctie de dagelijkse activiteiten blijven uitvoeren of weer mogelijk maken. U kunt de steun gebruiken bij activiteiten zoals eten en drinken, computeren, schrijven, hobby activiteiten. De hulpmiddelenwijzer geven een overzicht van mogelijke armondersteuningen.

Voordelen Aandachtspunten
  • Eten, schrijven, persoonlijke verzorging en sommige hobby’s zijn weer mogelijk
  • Geen geschikt hulpmiddel bij uitval van de hand- en polsspieren
  • Totale breedte van met armondersteuning op de stoel kan iets toenemen (ong. 5 cm)
  • Instellingen van de ondersteuning worden bediend met knoppen
focal-gowing

Armondersteuning (bron: Focal Meditech)

armondersteuning-ogwing-2

Armondersteuning (bron: Focal Meditech)

Persoonlijke robotica

Persoonlijke Robotica, ook wel robotarm, is bedoeld voor mensen die een zeer geringe arm/handfunctie hebben en die zo zelfstandig mogelijk willen functioneren.

Klik hier voor een voorbeeld van een robotarm

Vergoeding

Er kan een aanvraag gedaan worden bij uw zorgverzekeraar. Het is goed om met de ergotherapeut van het ALS-behandelteam te overleggen of een armondersteuning in uw situatie een goed hulpmiddel is. Voor een armondersteuning is pols- en handfunctie noodzakelijk. Het bedienen van een robotarm kan met een zeer geringe handfunctie, maar ook bij een robotarm geldt dat het goed is met de ergotherapeut te overleggen of deze wel geschikt is. De zorgverzekeraar bepaalt of er een vergoeding voor een armondersteuning en of robotarm mogelijk is.

Aanvraag

Voor een aanvraag is een verwijsbrief met medische diagnose (machtiging) van revalidatiearts of specialist nodig en een programma van eisen die de ergotherapeut van het ALS-behandelteam met u opstelt. De aanvraag kan naar de zorgverzekeraar gestuurd worden of naar een door de zorgverzekeraar gecontracteerde leverancier (adressen op te vragen bij de zorgverzekeraar). De leverancier zal met u een afspraak maken voor de indicatiestelling en het uitproberen van de armondersteuning en of robotarm.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.