Aangepaste kleding

25 oktober 2023
Zelfverzorging

Samenvatting van het artikel

  • Er zijn verschillende hulpmiddelen die het aankleden kunnen vergemakkelijken, zodat u langer zelfstandig kunt blijven.
  • Voor aangepaste kleding en algemene hulpmiddelen is geen vergoeding beschikbaar. Voor een schootkleed kunt u mogelijk terecht bij het Wmo-loket.

Wanneer de arm/handfunctie verminderd is, veroorzaakt dat problemen bij het aan- en uitkleden. Er zijn veel verschillende mogelijkheden om kleding aan te passen. Vaak kan een kledingmaker met u meedenken hoe voor u het beste uw kledingstuk aangepast kan worden.

Bretels

Door een bretel aan een broek te maken, kan een broek gemakkelijker opgehesen worden op de juiste hoogte en gemakkelijker sluiten.

Sluitingen vervangen

Het is mogelijk om verschillende sluitingen (broek, polo etc.) te vervangen door klittenband of door magnetische drukknopen en een grote lus. Hierdoor kunnen mensen met beperkte handfunctie de sluiting toch hanteren.

Ritssluiting aanpassen

Een ritssluit-ring of sleutelring is een grote ring die in het lipje van een ritssluiting haakt. Een ander hulpmiddel kan een koordje zijn dat aan het lipje van een ritssluiting te knopen is. Dit geeft meer grip op het ritsslot (lipje) waaraan men trekt om de rits te openen of sluiten.

Voorbeeld van een ring aan de ritssluiting

Broeken

Trainingsbroeken met ritssluiting aan de zijkant vergemakkelijken het uit- en aankleden als mensen niet meer kunnen staan. Een kledingmaker kan bovendien broeken aanpassen met een drukknoop, klittenbandsluiting of haakje.

Schootkleed

Een schootkleed kan gebruikt worden in een rolstoel, elektrische rolstoel of scootmobiel en beschermt uw benen tegen kou en regen. Een schootkleed kan bevestigd worden met een kliksluiting.

Vergoedingsmogelijkheden

Een schootkleed kan worden vergoed door uw gemeente via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Neem voor meer informatie contact op met het Wmo-loket van uw gemeente. Voor andere aanpassingen aan de kleding zijn geen vergoedingsmogelijkheden.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.