Hulpmiddelen bij het aankleden

25 oktober 2023
Zelfverzorging

Samenvatting van het artikel

 • Er zijn verschillende hulpmiddelen waarmee u langer zelfstandig kunt aan- en uitkleden. Bekijk samen met uw ergotherapeut de mogelijkheden.
 • Vergoeding voor deze hulpmiddelen zijn voor eigen kosten.

Hulpmiddelen kunnen helpen om gemakkelijk en zelfstandig aan en uit te kleden, wanneer dit door verminderde spierkracht niet meer goed lukt. Veel hulpmiddelen kunt u uitproberen bij de ergotherapeut, want de ervaring is dat niet elk hulpmiddel geschikt en handig is.

Hieronder vindt u een lijstje van hulpmiddelen die handig kunnen zijn voor u. Vind meer hulpmiddelen voor het aan- en uitkleden op de onafhankelijke hulpmiddelenwijzer van Vilans.

Aangepaste kleding

Het is mogelijk om de eigen kleding aan te passen met een andere soort knoop of sluiting. Ook bestaan er bedrijven die aangepaste kleding verkopen. Een voorbeeld van aangepaste kleding is een broek die sluit met klittenband of een haaksluiting. Enkele tips:

  • Een kleermaker kan kleding aanpassen.
  • Bevestig een sleutelring of lusje aan de ritssluiting.
Sokaantrekker

Met een sokaantrekker kunt u sokken of kousen aan trekken zonder te bukken. U heeft hier kracht in de handen en armen voor nodig. Een sokaantrekker is een kunststof gedeelte waar u de sok overheen doet. Aan dit kunststof deel zitten twee staven of banden/touwtjes waarmee u de sok omhoogtrekt. Het is handig om te gaan zitten tijdens het aan- en uitkleden.

Knopenhaak

U kunt een knopenhaak gebruiken als de fijne motoriek achteruitgaat of als u maar één hand kunt gebruiken. Een knopenhaak bestaat uit een handvat met daaraan een metalen lus. Enkele tips:

  • Laat de knopen grotendeels dicht en trek de blouse/overhemd aan als een trui.
  • Gebruik magnetische knopen.
Aankleedstok

De aankleedstok helpt u wanneer u niet meer overal bij kunt met armen en handen. De stok heeft een haak om kleren op te pakken en een trek- en duwhaak om kleren op de juiste plek te doen.

Helping hand

De helping hand kan u helpen met het pakken van kleding en voorwerpen. Het is een grijper die u gebruikt als verlengde van uw arm. Er zijn verschillende soorten en maten. Probeer uit welke het gemakkelijkste te gebruiken is. Let daarbij op zaken als het handvat, grip van de grijper en lengte.

Verlengde schoenlepel

Met gebruik van de schoenlepel kunt u gemakkelijker uw schoenen aan doen, zonder te bukken.

sokaantrekker

Sokaantrekker (bron: MediPreventie)

als-dag2-knoophulp

Knopenhaak (fotografie: Merlijn van der Wardt)

als-dag2-aankleedstok

Aankleedstok (fotografie: Merlijn van der Wardt)

helping-hand2

Helping hand (bron: Thuiszorgwinkel Online)

schoenlepel-met-haak

Schoenlepel met haak (bron: Able2)

Vergoeding en aanschaf

Hulpmiddelen bij het aankleden zijn voor eigen kosten, hier is geen vergoeding voor. Veel hulpmiddelen kunt u uitproberen bij de ergotherapeut, want de ervaring is dat niet elk hulpmiddel geschikt en handig is.

Voordelen Aandachtspunten
 • Verkrijgbaar bij bijvoorbeeld thuiszorgwinkel, bouwmarkt of huishoudwinkel.
 • Worden niet vergoed.
 • Kleding is aan te passen door kleermaker.
 • Het is handig om ze eerst uit te proberen. Dat kan in de winkel.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.