Schoeisel

9 oktober 2023
Bewegen

Samenvatting van het artikel

  • Verminderde kracht in de handen of benen kunnen problemen geven bij het aandoen en dragen van normale schoenen.
  • Er zijn aanpassingen mogelijk, zoals het gebruiken van elastische veters of veters met knopen of ringetjes. Ook stevige schoenen met een lage hak en eventueel orthopedische inlegzooltjes kunnen het probleem verhelpen.

Verminderde kracht in de handen of benen kunnen problemen geven bij het aandoen en dragen van normale schoenen. Diverse aanpassingen zijn mogelijk. Bespreek deze met de fysiotherapeut of ergotherapeut.

Verminderde kracht in de handen maakt het moeilijker om veterschoenen aan en uit te trekken. Aangepaste veters kunnen een oplossing zijn, zoals elastische veters of veters met knopen erin of ringetjes eraan. Vaak zijn schoenen met klittenbandsluiting praktisch.

Verminderde kracht in de voeten leidt soms tot minder stevig staan. Een stevige (leren of wandel-)schoen met lage hak geeft extra stabiliteit. Soms zijn orthopedische inlegzooltjes aan te raden om de voet extra te ondersteunen. Bespreek met de fysiotherapeut of ergotherapeut welke schoenaanpassing geschikt is.

Vergoeding

Schoenen en schoenaanpassingen worden niet vergoed, met uitzondering van orthopedische schoenen en orthopedische zooltjes. Het is verstandig vooraf te informeren bij de ziektekostenverzekeraar. U heeft een verwijsbrief met medische diagnose (machtiging) van uw revalidatiearts nodig.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.