De trippelstoel

Zitten en staan
Bewegen

Samenvatting van het artikel

  • Met een trippelstoel kunt u zich verplaatsen door het maken van korte trippel bewegingen met de voeten.
  • Er zijn verschillende mogelijkheden met de trippelstoel: verstelbaar in hoogte/laagte, handmatige of elektrische rem, toevoeging van andere hulmpiddelen zoals hoofd- of armondersteuning.
  • Voor een trippelstoel is een indicatie nodig, uw ergotherapeut kunt u hierbij ondersteunen.

Met een trippelstoel verplaatst u zichzelf door het maken van korte step (trippel)bewegingen met de voeten. Een trippelstoel is een soort bureaustoel, maar dan in hoogte verstelbaar en met rem. Een trippelstoel heeft vier wielen. U kunt uzelf op een trippelstoel zittend binnenshuis verplaatsten.

Met een trippelstoel kunt u zittend koken, strijken of andere dingen doen. Door de hoog-laag verstelling kunt u zonder opstaan omhoog komen, bijvoorbeeld om iets uit een bovenkast in een keuken pakken.

Gebruik van een trippelstoel

Trippelstoelen hebben bij het onderstel aan de voorkant een grote uitsparing, waardoor de voeten bij het trippelen geen uitsteeksels of onderdelen van de stoel raken. Met korte stepbewegingen zet u af terwijl u op de stoel zit.  De stoelen hebben een (hand)rem aan een lange hendel. Trippelstoelen kunnen hoger en lager worden gezet met een mechanische verstelling (gasveer) of een elektrische verstelling. De armleuningen zijn verstelbaar. Bekijk onderstaande video van ThuisAlsThuis voor meer uitleg over de trippelstoel.

Mogelijkheden voor elektrische verstelling en rem

De hoog/laag verstelling van een trippelstoel kan met een gasveer of elektrische verstelling. Mensen met verminderde handfunctie, komen in aanmerking voor een elektrische verstelling. Wanneer het bedienen van de knopjes moeilijker wordt, kan samen met de leverancier en de ergotherapeut bepaald worden hoe en of deze verstelling aangepast kan worden. Een trippelstoel kan ook elektrisch op de rem te zetten zijn, als dit handmatig niet meer lukt. Op de trippelstoel kunnen verschillende hulpmiddelen worden gemonteerd zoals een hoofdsteun of armondersteuning. Meer informatie over verschillende types trippelstoelen vindt u op de hulpmiddelenwijzer.

Indicatie

Een trippelstoel is geïndiceerd wanneer er geen geschikte rolstoel is om binnenshuis te gebruiken. Daarnaast krijgt u een indicatie voor een trippelstoel als er aanspraak gemaakt kan worden op een kruk, looprek, rollator of loopwagen, maar u deze niet kunt gebruiken vanwege een verminderde hand- of armfunctie of wanneer u zichzelf niet zonder gebruik van de handen staande kunt houden. Bij uitsluitend sta-problemen is er geen indicatie voor een trippelstoel.

Voordelen Nadelen
  • Dankzij de rem kunt u veilig gaan staan en zitten
  • Trippelstoel kan niet over een drempel
  • Vier wielen, dus u botst niet met uw voeten tegen de poot van de stoel
  • Trippelstoel kan moeilijk over een vloerkleed of tapijt bewegen
  • Hoogte instelbaar, bij sommige stoelen is dit elektrisch
  • Functie van de benen moet nog voldoende zijn om te kunnen trippelen

Aanvraagprocedure

Een trippelstoel vraagt u aan bij de zorgverzekeraar. Lees hier wat u daarvoor kunt en moet doen.

Bent u benieuwd naar wat er mogelijk is in uw eigen situatie of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met de ergotherapeut uit uw ALS-behandelteam.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.