Douche/toiletstoel

13 september 2023
Zelfverzorging
Zitten en staan

Samenvatting van het artikel

  • Er zijn verschillende douche/toiletstoelen beschikbaar; handbewogen of een duw stoel. Met optie voor kantelbaarheid.
  • De keuze van de stoel is o.a. afhankelijk van uw mobiliteit en de ruimte waarin deze gebruikt gaat worden.
  • Aanvraag van de stoel gaat via de Wmo. Per gemeente kunnen de regels verschillen.

Op een douche/toiletstoel kunt u veilig en ondersteund zitten tijdens het douchen of het toiletgebruik. Deze stoel kan over het toilet heen rijden en kan onder de douche. Tijdens het gebruik van de toilet of douche blijft u op de douche/toiletstoel zitten. Er zijn verschillende douche/toiletstoelen: een handbewogen douche/toiletstoel en een duw douche/toiletstoel.

Handbewogen douche/toiletstoel

Op een handbewogen douche/toiletstoel ga je zitten en rijd je de doucherolstoel zelf naar de badkamer. De stoel heeft grote wielen achter en kleine wielen voor. De stoel heeft een grotere draaicirkel en draaien neemt meer ruimte in beslag.

Duw douche/toiletstoel

Een duw douche/toiletstoel gebruikt u wanneer het niet meer mogelijk is om zelf te rijden.  Deze douche-toiletstoel staat op vier kleine wielen, waardoor de zorgverlener of mantelzorger de douchestoel van en naar de douche of toilet duwt. U blijft steeds in de stoel zitten.

Douche-toiletstoel met kantelverstelling

Er kan gekozen worden voor een douche-toiletstoel met kantelverstelling en soms ook met hoog-laagverstelling wanneer u een beperkte rompbalans heeft.

Een hoog-laagverstelling kan belangrijk zijn als u nog kunt staan. Door de stoel in een hogere stand te zetten, kunt u (met hulp) opstaan. Daarnaast is een hoog-laagverstelling praktisch wanneer u door verschillende zorgverleners geholpen wordt bij de persoonlijke verzorging: de hoogte van de stoel kan worden aangepast aan de werkhoogte van de zorgverleners.

kantel-stoel

Kantelbare douche/toiletstoel (bron: Vilans hulpmiddelenwijzer)

toilettstoel

Handbewogen douche/toiletstoel

als-dag2-douchestoel

Duw douchestoel (fotografie: Merlijn van der Wardt)

als-dag2-douchekruk

Douchekruk (fotografie: Merlijn van der Wardt)

Keuze voor type stoel

Het gat van de douche-toiletzitting moet overeenkomen met het gat van het toilet. Dit is vaak bepalend voor het type douche-toiletstoel dat geplaatst kan worden, net als de ruimte in de badkamer. De ervaring is dat er vaak een duw douche/toiletstoel aangevraagd wordt omdat deze voor langere tijd gebruikt kan worden. Vaak in combinatie met de kantelverstelling.

Denk bij de keuze voor een douche/toiletstoel ook aan de mogelijkheid voor opklapbare armleuningen, een hoofdsteun of een op maat gemaakte zitting.
Het is goed om samen met de ergotherapeut te bespreken aan welke eisen de douche-toiletstoel moet voldoen.

Zie ook de onafhankelijke hulpmiddelenwijzer van Vilans.

Voordelen Aandachtspunten
  • Hoogte van de stoel instelbaar voor de verzorgenden
  • Douche en toilet moeten toegankelijk zijn
  • Ontspannen zitten
  • Groot hulpmiddel
  • Goede hygiëne mogelijk

Aanvragen van een douche/toiletstoel

Een douche-toiletstoel vraagt u aan bij de gemeente (Wmo-zorgloket). De ergotherapeut kan ter ondersteuning van de aanvraag bij de gemeente een programma van eisen voor de voorziening opstellen. De gemeente heeft veelal met leveranciers een contract afgesloten. Het is goed om na te gaan welke regels de gemeente nastreeft, deze zijn te vinden op de website van de gemeente. Let op, deze kunnen verschillen per gemeente! De gemeente bepaalt zelf of er een eigen bijdrage betaald moet worden.

Tijdens een passing van de leverancier wordt gekeken welke douche-toiletstoel aan de eisen voldoet, welke geschikt is voor de ruimte thuis en worden de lichaamsmaten gemeten. De betrokken leverancier stelt vaak de indicatie, samen met de gemeente. De gemeente is verantwoordelijk voor de uiteindelijke keuze van het product. Oefen een keer het rijden en draaien met de douche-toiletstoel zonder water en met kleding aan zo kunt u het rustig oefenen.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.