Aanvragen van huishoudelijke hulp

8 februari 2023
Zorg

Samenvatting van het artikel

  • Huishoudelijke hulp valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
  • Om in aanmerking te komen voor huishoudelijke hulp moet iemand met ALS, PSMA of PLS de hulp hard nodig hebben en deze niet zelf kunnen betalen.
  • Na aanvraag via een Wmo-loket volgt er een 'keukentafel' gesprek bij u thuis om te bepalen of u recht heeft op huishoudelijke hulp.
  • Afhankelijk van uw leeftijd, inkomen en gezinssituatie vraagt de gemeente een wettelijke eigen bijdrage.

Aanvraag vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Huishoudelijke hulp bij mensen thuis valt onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dat betekent dat de gemeente aanvragen voor (verlenging van) hulp in de huishouding behandelt en de gemeente dus bepaalt of er een indicatie is. Gemeenten hebben met verschillende zorgorganisaties contracten afgesloten voor het leveren van hulp. De patiënt kiest één van deze organisaties uit en de gemeente zorgt voor de verdere financiële afhandeling.

Bij huishoudelijke hulp kunt u denken aan hulp in het opruimen, schoonmaken en ramen zemen. Om in aanmerking te komen voor huishoudelijke hulp moet de iemand met ALS, PSMA of PLS de hulp hard nodig hebben en niet zelf kunnen betalen. De huishoudelijke hulp wordt aangevraagd bij het Wmo-loket van uw gemeente. Hierop volgt een ‘keukentafel’ gesprek waarbij er een medewerker van de gemeente bij u thuiskomt om te bepalen of u recht heeft op de huishoudelijke hulp. Mensen die geen indicatie hebben voor huishoudelijke hulp krijgen geen vergoeding van de gemeente.

Keukentafelgesprek

De patiëntenvereniging Spierziekten Nederland heeft een korte onlinecursus voor mensen ontwikkeld om goed voorbereid het keukentafelgesprek in te gaan. In het keukentafelgesprek bespreekt de gemeente met de betreffende persoon wat er nodig is aan onder andere huishoudelijke hulp en wat familie, vrienden of buren kunnen doen. Kijk op de website van Spierziekten Nederland voor meer informatie over deze cursus.

Negatieve ervaringen met het keukentafelgesprek kunt u melden bij het meldpunt van Iederin.

Eigen bijdrage PGB

Afhankelijk van leeftijd, inkomen en gezinssituatie vraagt de gemeente een wettelijke eigen bijdrage. Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) berekent en int deze bijdrage. Zie voor meer informatie hetcak.nl

PGB

Mensen met ALS, PSMA of PLS die hulp in de huishouding willen krijgen van een persoon of organisatie die geen contract heeft met de gemeente, kunnen gebruikmaken van een persoonsgebonden budget (PGB). Met PGB ontvangt u een bedrag van de gemeente waarmee u zelf de hulp betaalt. Hiervoor moet administratie worden bijgehouden.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.