Tillift

2 oktober 2023
Woning(aanpassingen)
Bewegen

Samenvatting van het artikel

  • Een tillift is een hulpmiddel voor mensen die niet of nauwelijks meer kunnen staan of niet zelfstandig uit bed in een rolstoel kunnen.
  • De actieve tillift is bedoeld voor mensen die zelf nog enige spierkracht hebben.
  • De passieve tillift is bedoeld voor mensen die niet kunnen staan, ook niet met de hulp van iemand anders.

Een tillift is een hulpmiddel voor mensen die niet of nauwelijks meer kunnen staan en bijvoorbeeld niet zelfstandig vanaf het bed in een rolstoel kunnen komen. Een tillift tilt u omhoog, waarna iemand anders u vervolgens naar de plek van de (rol)stoel brengt.

Er zijn verschillende soorten tilliften: actieve en passieve tilliften. Actieve tilliften zijn bedoeld voor mensen die met hulp nog kunnen staan. Als het niet meer mogelijk is om te staan, biedt een passieve tillift een uitkomst.

Actieve tillift

De actieve tillift is bedoeld voor mensen die niet meer genoeg hebben aan de hulp van iemand anders om zich te verplaatsen of wanneer het tillen met hulp te belastend is. Voor deze lift is het belangrijk dat de gebruiker nog enige spierkracht in de schoudergordel heeft.

Er wordt een band onder de oksel (over de rug ter hoogte van de overgang onderrug naar schouderbladen) door gebracht. De band wordt aan de tillift bevestigd en de gebruiker wordt met de tillift tot een staande positie gebracht. De voeten staan op een plateau dat vastzit aan de lift en de knieën komen tegen een gepolsterde kniesteun die aan de lift vastzit. De actieve tillift is verrijdbaar en kan op de rem gezet worden.

1tillift

Actieve tillift (bron: Vilans hulpmiddelenwijzer)

2tillift

Passieve tillift (bron: Vilans hulpmiddelenwijzer)

Passieve tillift

Een passieve tillift wordt gebruikt wanneer iemand niet kan staan, ook niet met hulp van iemand anders of met actieve tillift. In een passieve tillift wordt iemand opgetild met behulp van een tilband/tilmat. De passieve tillift is verrijdbaar en kan op de rem gezet worden. Het is verstandig een lift met elektrisch vierpunts-kanteljuk te gebruiken. Hierdoor wordt u beter in positie gebracht in de stoel of het bed waarheen u getild wordt.

Voordelen Aandachtspunten
  • Ergonomisch tillen voor zorgverlener
  • Hulp van een ander nodig om je te verplaatsen
  • Veilige verplaatsing
  • Groot apparaat in huis

Aanvragen van een tillift

Het aanvragen van een tillift gebeurt bij de gemeente. De gemeente heeft met leveranciers een contract afgesloten. Het is goed om na te gaan welke regels de gemeente nastreeft. Deze kunnen namelijk verschillen per gemeente. Tijdens een passing wordt gekeken welke tillift aan de eisen voldoet.

De betrokken leverancier stelt vaak de indicatie, samen met de gemeente. De ergotherapeut kan inhoudelijk ondersteunen in het proces, maar is niet verantwoordelijk voor de uiteindelijke keuze van het product. Deze verantwoordelijkheid ligt bij de gemeente.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.