Elektrische deuropeners

13 september 2023
Bewegen
Geschreven door:
jonna-3
Jonna Parren
Ergotherapeut

Samenvatting van het artikel

  • Elektrische deuropeners kunnen uitkomst bieden wanneer u zelf de deur niet meer kunt openen.
  • Ze passen op zowel binnen- als buitendeuren en hebben verschillende bedieningsmogelijkheden.
  • Vergoeding is in bepaalde gevallen mogelijk via de Wmo.

Met een elektrische deuropener kan je via een afstandsbediening een deur openen. Een elektrische deuropener is een optie wanneer uzelf de deur niet meer open krijgt als gevolg van verminderde kracht of omdat u niet meer kunt opstaan uit de rolstoel.

Deuropeners voor de buitendeur kunnen in combinatie met een intercomsysteem worden geplaatst, zodat er gezien en/of gehoord kan worden wie er voor de deur staat. Het plaatsen van een elektrische deuropener moet technisch mogelijk zijn en de woningeigenaar moet toestemming geven om deze te kunnen plaatsen. Deuropeners passen op binnen- en buitendeuren en op enkele of dubbele deuren. U kunt de sluitertijd meestal instellen.

Bediening

Er zijn verschillende bedieningsopties, zoals een draadloze drukknop, een knop op de muur, afstandsbediening of paslezer. Vraag uw ergotherapeut en/of leverancier om informatie. Zij kunnen adviseren welke optie in uw situatie geschikt is.

Voor toiletdeuren bestaan er deuropeners die u niet aan de buitenzijde kunt bedienen als iemand van het toilet gebruikt maakt. Hier kunt meer lezen over elektrische deuropeners.

Vergoeding

Elektrische deuropeners worden in sommige gevallen vergoed door de Wmo. Neem hierover contact op met uw gemeente, de regels per gemeente kunnen hierover verschillen.

elek-deuropener

Elektrische deuropening (bron: Vilans hulpmiddelenwijzer)

elek-deur2

Elektrische deuropening (bron: Vilans hulpmiddelenwijzer)

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.