Aangepaste drinkbekers en bekerhouders

8 februari 2023
Kauwen en slikken

Samenvatting van het artikel

  • Er zijn verschillende bekers die uitkomst kunnen bieden als mensen beperkingen hebben aan de armen/en of benen.
  • Naast bekers zijn er ook statieven ontwikkeld die het drinken kunnen vergemakkelijken. Deze kunnen vaak bevestigd worden aan verschillende objecten zoals rolstoel, tafel of bed.
  • Veelal worden deze hulpmiddelen niet vergoed door de zorgverzekeraar. Lees uw polis goed door en bespreek de mogelijkheden met uw ergotherapeut of logopedist.

Een aangepaste beker en/of bekerhouder kan een oplossing zijn voor mensen met ALS, PSMA of PLS wanneer ze beperkingen in de armen en/of handen hebben. Dit kunnen beperkingen zijn zoals verminderde kracht om een beker vast te houden, het niet kunnen maken van een vloeiende drinkbeweging, slikproblemen of problemen met bewegen van het hoofd.

Aangepaste bekers

Beker met neusuitsparing

Door te drinken uit een beker met neusuitsparing hoeft het hoofd niet naar achter tijdens het drinken.

Anti-lek Kennedy beker

De Kennedy beker is een anti-lek beker met rietje. Het deksel sluit de beker goed af, waardoor er niet gemorst kan worden. De afsluiting is luchtdoorlatend waardoor de beker niet vacuüm zuigt tijdens het drinken.

Rietjes met terugloopbeveiliging

Een rietje met een terugloopbeveiliging, voorkomt dat het drinken dat in het rietje zit terugloopt. Hierdoor kost het drinken met een rietje minder energie. Ook voorkomt deze terugloopbeveiliging luchtinname bij het drinken.

Heidi-beker

De Heidi-beker is een beker met een kleine uitsparing in de deksel waardoor de vloeistof gedoseerd in de mond komt. De deksel en beker zijn losse elementen. Als de motoriek van de arm verminderd is en sturing van de mond daardoor lastiger wordt, komt verslikken vaker voor. Dan is deze beker een uitkomst.

Isolerende beker

Een thermosbeker of isolerende beker met kleine opening kan geschikt zijn om de drank langer op temperatuur te houden.

HandyCup

Deze beker heeft als voordeel dat het drinken snel naar de mond loopt. Iemand met ALS hoeft het hoofd dan niet te kantelen. De beker heeft ook aan beide zijden handvatten zodat het naar de mond brengen van de beker, het drinken vergemakkelijkt. Dit is vooral makkelijk als er sprake is van beperkte arm/handfunctie.

De deksel met tuit kan gebruikt worden als er sprake is van bedlig. Belangrijk blijft altijd dat het drinken wordt aangeboden wanneer iemand in een houding zit of ligt waarin de kans minimaal is dat men verslikt (hoofd gekanteld naar voren, kin richting borst).

beker-met-neusuitsparing

Beker met neusuitsparing (bron: Vilans hulpmiddelenwijzer)

kennedy

Anti-lek Kennedy beker (bron: MediPreventie)

rietje

Rietje met terugloopbeveiliging (bron: Medimpex)

heide-beker

Heidi-beker (bron: MediPreventie)

handycup

HandyCup (bron: MediPreventie)

Statieven en bekerhouders

Verstelbaar drinkstatief met kantelbare bekerhouder

De bekerhouder kan kantelen door middel van een scharnier waardoor de iemand met ALS zelfstandig uit een beker kan drinken. Eventueel kan hierbij een rietje gebruikt worden.

Met behulp van één knop is de hoogte, hoek en stand van de beker in te stellen. Aan de bekerhouder zit een koppeling die het mogelijk maakt om deze eenvoudig los te koppelen en vast te maken aan een tafel, bed of rolstoel. Voorwaarde hiervoor is wel dat deze objecten ook zo’n koppeling hebben.

U kunt het drinkstatief monteren op een tafel, bedframe en op de meeste rolstoelen. Dit drinkstatief is gemaakt door De Hoogstraat Revalidatie, meer informatie vindt u hier.

Drinkvoorziening op de rolstoel

Een drinkaanpassing op de rolstoel is een hulpmiddel dat gebruikt wordt door mensen die niet zelfstandig een glas of beker naar de mond kunnen brengen.
De beker wordt met een universele klem gefixeerd, zodat verschillende soorten bekers of glazen te gebruiken zijn.

De drinkaanpassing is in hoogte te verstellen, kan wegzwenken en in zijn geheel van de rolstoel worden afgehaald. Het wegzwenken kan ook eventueel elektronisch worden gemaakt. Een voorbeeld van een drinkaanpassing op de rolstoel vindt u hier.

Drinkvoorziening aan het bed

Deze aanpassing wordt aan het bedframe geschoven. Aan de drinkaanpassing zit een bidon-houder met bidon bevestigd. Vanuit de bidon loopt een drinkslang. Deze leidt langs een flexibele stang, zodat hij in verschillende standen gebogen kan worden. Een voorbeeld van een drinkvoorziening aan het bed vindt u hier.

schermafbeelding-2023-11-13-om-14-43-47

Drinkvoorziening op de rolstoel (bron: De Hoogstraat)

schermafbeelding-2023-11-13-om-14-44-59

Drinkvoorziening aan bed (bron: De Hoogstraat)

Vergoedingsmogelijkheden

Een aanpassing en/of hulpmiddel bij het drinken is niet opgenomen in een standaard vergoedingsregeling. In een enkel geval wordt het hulpmiddel vergoed vanuit een aanvullend pakket van de ziektekostenverzekering, afhankelijk van de voorwaarden in de polis. Informeer bij uw ergotherapeut of logopedist naar de mogelijkheden.

Aanvraagprocedure

Om een vergoeding voor een aanpassing aan te vragen bij de zorgverzekeraar is een aantal documenten nodig; een verwijsbrief met medische diagnose (machtiging) van revalidatiearts of specialist met daarbij een ergotherapeutisch rapport van eisen is noodzakelijk. De zorgverzekeraar bepaalt of er een vergoeding voor een aanpassing is.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.