Samenvatting van het artikel

  • Als iemand met ALS zich verslikt in een stukje brood of een andere vaste consistentie, is het belangrijk om eerst af te wachten of het hem of haar lukt om de voedselbrok met voldoende hoestkracht op te hoesten.
  • Bij een zwakkere hoestkracht is het van belang dat iemand geholpen wordt bij het ophoesten.
  • Met behulp van de Heimlichmanoeuvre kan het verslikken verholpen worden.

Als iemand met ALS zich verslikt in een stukje brood of een andere vaste consistentie, is het belangrijk om eerst af te wachten of het hem of haar lukt om de voedselbrok met voldoende hoestkracht op te hoesten. Hij of zij kan deze dan alsnog ophoesten.

Bij een zwakkere hoestkracht is het van belang dat iemand geholpen wordt bij het ophoesten. Dit kan op meerdere manieren, afhankelijk van de positie waarin hij of zij zich bevindt.

Wat te doen bij verslikken

In de video hieronder ziet u wat er gebeurt als iemand met ALS zich verslikt in een stukje brood.

Wat doet u als iemand met ALS zich verslikt?

  • Stimuleer hem of haar tot het ophoesten van de voedselbrok.
  • Vraag de betreffende persoon te slikken nadat hij de voedselbrok heeft opgehoest.
  • Herhaal dit enkele malen.
  • Blijf rustig, ga naast de persoon zitten of staan en leg je hand op zijn buik. Kijk of de hij nog in staat is om door de neus in te ademen en door de mond uit. Wanneer de hij uitademt dan trekt de buik zich in, wanneer de hij inademt, dan wordt de buik bol. Help door deze ademhalingsbeweging rustig en zacht met de hand mee te volgen en doe mee met de rustige in- en uitademing. Benoem ondertussen wat je doet.

De Heimlichmanoeuvre

De Heimlichmanoeuvre leert u bij EHBO-cursussen in een situatie waarbij de helper achter de patiënt gaat staan. Omdat mensen met ALS vaak in een elektrische rolstoel met de benodigde beademingsapparatuur achter hen zitten, is deze positie vaak niet mogelijk. Daarom laten we in bovenstaand filmpje zien hoe u de Heimlichmanoeuvre kunt doen terwijl u voor iemand zit. In deze video wordt de Heimlichmanoeuvre toegepast bij iemand in een rolstoel en waarbij één hulpverlener of mantelzorger in de buurt is.

Heimlich manoeuvre met twee hulpverleners

Hieronder ziet u een video waarin de Heimlichmanoeuvre wordt toegepast bij iemand met ALS in een rolstoel, waarbij twee hulpverleners of mantelzorgers in de buurt zijn. Een rolstoel belemmert om in de houding zoals dit in cursussen geleerd wordt, namelijk achter iemand gaan staan, de Heimlich uit te voeren.

Omdat mensen met ALS vaak in een elektrische rolstoel met de benodigde beademingsapparatuur achter hen zitten én omdat de kans op verslikken groot is, laten we in deze filmpjes zien hoe u de Heimlichmanoeuvre op een andere manier kunt uitvoeren.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.