Personenalamering

24 oktober 2023

Samenvatting van het artikel

  • Met een personenalarm, verwerkt in een armband, ketting of clip, kan in geval van nood eenvoudig een zorgcentrale gealarmeerd worden.
  • Wanneer het door vermindering van de arm-/handfunctie niet mogelijk is om de knop te bedienen, kan de knop worden aangepast naar een lichtgewicht schakelaar, blaas-zuig/schakelaar, hoofd- of voetbediening.
  • Informeer bij uw ziektekostenverzekeraar of de kosten vergoed worden. U moet een verklaring van de huisarts of specialist hebben waarin staat dat het personenalarm nodig is.

Met een personenalarm voor thuis (personenalarmering) kan u in een noodgeval verbinding maken met een meldkamer. Via een knop op de zender (een armband, ketting of clip) alarmeert u een zorgcentrale. Op deze manier kan u snel hulp inschakelen van bijvoorbeeld buren, familie, mantelzorgers of van een professionele hulpverlener.

Wanneer het niet meer mogelijk is, door vermindering van de arm-/handfunctie, de knop te bedienen, dan is het noodzakelijk dat de leverancier van de alarmering ingeschakeld wordt om de bedieningsknop aan te passen. De knop kan dan bijvoorbeeld bediend worden met een lichtgewicht schakelaar, blaas-/zuigschakelaar, hoofdbediening of voetbediening. Zelfs met een minimale beweging kan u alarm slaan met Minimal Movement Switch. Kijk voor meer informatie over deze alternatieve manieren voor bedienen naar het artikel over computeraanpassingen.

Voordelen Aandachtspunten
  • Contact maken in noodsituatie
  • Apparaatje moet altijd gedragen worden
  • Klein, onzichtbaar te dragen
  • Handfunctie moet voldoende zijn om de knop in te drukken
  • Vaak groot bereik bij GPS-systeem
  • Vergoeding voor aanschaf wisselt, abonnementskosten vaak niet vergoed

Bekijk ook de video van ThuisAlsThuis voor meer informatie over een personenalarmering.

Aanvraagprocedure

Sommige ziektekostenverzekeraars vergoeden de kosten van persoonsalarmering. Informeer hierover bij uw ziektekostenverzekeraar. U moet een verklaring van uw huisarts of specialist hebben, waarin staat dat u personenalarmering nodig heeft. Alleen de apparatuur wordt vergoed. De abonnementskosten voor de meldkamer moet u zelf betalen.

Aanbieders van personenalarmering zijn bijvoorbeeld regionale thuiszorgorganisaties. De aanbieders kunnen per regio verschillen.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.