Deelnemers gezocht voor MetFlex medicijnstudie

tape-gd620fe5d9_1920
14 juli 2022
tape-gd620fe5d9_1920

Het ALS Centrum zoekt voor de MetFlex medicijnstudie (MetFlex-studie) nog deelnemers. In deze studie onderzoeken we de veiligheid en werkzaamheid van het middel ‘trimetazidine’ bij mensen met ALS. De studie duurt 20 weken en mensen kunnen zich nu aanmelden om mee te doen.

Verlagen stofwisseling

Trimetazidine zorgt voor een verlaging van de stofwisseling. Een verhoogde stofwisseling (hypermetabolisme) komt bij ongeveer 60% van de mensen met ALS voor. Deze groep heeft een slechtere prognose – dat wil zeggen: een kortere overleving – dan mensen met een normale stofwisseling. Het middel Trimetazidine wordt al in enkele Europese landen gebruikt voor mensen met hartklachten (angina pectoris). Met de MetFlex-studie willen onderzoekers kijken of het medicijn bij mensen met ALS en een verhoogde stofwisseling zorgt voor een betere prognose.

Wat houdt deelname in?

De MetFlex studie is een fase 2-medicijnstudie. Dit betekent dat onderzocht wordt of Trimetazidine veilig gegeven kan worden aan mensen met ALS. In totaal duurt de studie 20 weken, waarvan deelnemers 12 weken het middel Trimetazidine gebruiken. Alle deelnemers aan de studie krijgen het middel Trimetazidine. Er is geen placebomedicijn voor deze studie.

In totaal zijn er 7 contactmomenten met het studieteam. Hiervan zijn 2 momenten telefonisch en vinden er 5 momenten plaats in het UMC Utrecht. Iedere keer komt u nuchter – zonder gegeten of gedronken te hebben – naar het ziekenhuis voor de metingen. Eerst neemt u plaats in de BodPod. Dit is een apparaat dat binnen enkele minuten uw lichaamssamenstelling betrouwbaar meet. Hierna wordt de QUARK-meting uitgevoerd: een meting naar de snelheid van calorieverbranding. Vervolgens zullen enkele vragenlijsten worden afgenomen, wordt er bloed geprikt en zal er lichamelijk en neurologisch onderzoek plaatsvinden.

Belangrijkste criteria

Er zijn criteria vastgesteld om te mogen deelnemen aan de MetFlex studie. De belangrijkste criteria zijn:

  • Deelnemers hebben de diagnose sporadische of familiaire ALS
  • Deelnemers hebben de leeftijd tussen de 18 en 75 jaar oud
  • Deelnemers hebben een verhoogde stofwisseling (dit wordt onderzocht tijdens het eerste screeningsbezoek)
  • Deelnemers kunnen circa 30 minuten platliggen zonder dat er benauwdheidsklachten ontstaan
  • Deelnemers mogen geen stofwisselingsziekte in hun medische voorgeschiedenis hebben, zoals: suikerziekte, traag of versnelde werkende schildklier.
  • Deelnemers moeten tabletten via de mond kunnen doorslikken.
  • Deelnemers die zwanger zijn of willen worden kunnen niet deelnemen.
  • Deelnemers mogen niet meer dan 22 uur per dag gebruik maken van beademingsapparatuur.

Deelnemen aan de studie

Als u meer informatie wilt over deelname aan deze studie, kunt u contact opnemen met onderzoeker Ruben van Eijk via info@tricals.org.

Wilt u in de toekomst geïnformeerd worden als er een nieuwe trial start? U kunt zich dan registreren bij TRICALS via deze link.