Communiceren met een communicatiekaart

Praten en speeksel

Samenvatting van het artikel

  • Wanneer spreken niet meer goed lukt kan een communicatiekaart worden gebruikt, waarbij iemand woorden, zinnen of letter aanwijst om een boodschap over te brengen.
  • De ENA-letterkaart wordt gebruikt bij mensen die niet in staat zijn iets aan te wijzen.

Wanneer spreken niet meer goed lukt kan een communicatiekaart worden gebruikt. In een gesprek wijst de persoon met ALS zijn bedoeling aan op communicatiekaart om op deze manier een boodschap over te brengen.

Er bestaan verschillende soorten communicatiekaarten. Er zijn bijvoorbeeld kaarten met woorden of met zinnen of kaarten met alleen letters. Ook is het mogelijk om een eigen persoonlijke kaart te maken. Hierop zet u dan de onderwerpen die u vaak gebruikt. De logopedist van uw ALS-behandelteam kan met u meedenken over het inzetten en aanpassen van een communicatiekaart.

Aanwijskaart van Modem bekijken

ENA-kaart

Er bestaat ook een methode om te communiceren met een letterkaart voor mensen die niet in staat zijn iets aan te wijzen. Hiervoor wordt de ENA-letterkaart gebruikt.

Bij de ENA-kaart zijn de letters in een specifieke volgorde op de kaart geplaatst, zodat de letters die het meest gebruikt worden in het Nederlands in de eerste rijen en kolommen staan. Daardoor wordt veel tijd bespaard met het vormen van woorden. Desondanks is deze methode tijdrovend.

De gesprekspartner wijst de rijen met letters één voor één aan. De persoon met ALS geeft een teken als de juiste rij is aangeduid. Vervolgens gaat de gesprekspartner de kolommen langs tot de juiste letter is gevonden.

Het kost vaak tijd om te wennen aan het systeem en er handig mee om te leren gaan. Het is noodzakelijk om duidelijke afspraken te maken over het gebruik.

  • Spreek een duidelijk teken ter selectie af.
  • Spel alleen de belangrijkste woorden.
  • Gesprekspartner zegt de letters na selectie wel/niet hardop.
  • Gesprekspartner zegt het hele woord hardop.
  • Gesprekspartner mag wel/niet raden halverwege het spellen.

Meer informatie

U kunt in het artikel Communicatiehulpmiddelen meer informatie over communicatiehulpmiddelen bij ALS vinden. Ook is er meer informatie over letterkaarten en andere ondersteunende communicatiehulpmiddelen te vinden via de website ikkannietpraten.be.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.