Geschreven door:
esther-kruitwagen-blauw
Esther Kruitwagen, dr.
Revalidatiearts

Samenvatting van het artikel

  • Dwanghuilen, -lachen en -gapen zijn pseudobulbaire verschijnselen: klachten die kunnen ontstaan als de zenuwcel die in het centraal zenuwstelsel ligt is aangedaan.
  • Dwanghuilen, dwanglachen en dwanggapen zijn vaak tijdelijke verschijnselen, meestal duren ze enkele maanden.
  • Het dwanghuilen of –lachen is een adequate reactie, bijvoorbeeld lachen om een grap, maar de controle op de reactie ontbreekt.
  • Als iemand met ALS veel hinder heeft van de klachten, is het advies te behandelen met een medicijn.

Mensen met ALS of PLS kunnen gehinderd worden door buien van ongecontroleerd lachen, huilen of gapen. Dwanghuilen, -lachen en -gapen zijn pseudobulbaire verschijnselen: klachten die kunnen ontstaan als de zenuwcel die in het centraal zenuwstelsel ligt is aangedaan. Het komt bij meer dan 50 procent van de mensen met ALS voor, ook bij mensen zonder zwakte van de aangezichtsspieren.

Dwanghuilen, dwanglachen en dwanggapen zijn vaak tijdelijke verschijnselen, meestal duren ze enkele maanden. Het dwanghuilen of –lachen is een adequate reactie, bijvoorbeeld lachen om een grap, maar de controle op de reactie ontbreekt; de reactie is te heftig en/of iemand kan niet tijdig stoppen. De klachten kunnen zeer beperkend werken in het sociale verkeer.

Medicijnen

Als iemand met psuedobulbaire verschijnselen en zijn omgeving weten dat de klachten passen bij de ziekte en niet veroorzaakt worden door een stemmingsstoornis, is behandeling van de klachten soms niet nodig. Als iemand met ALS echter veel hinder heeft van de klachten, is het advies te behandelen met een medicijn. Dit zijn medicijnen die meestal om een andere reden worden voorgeschreven, zoals een depressie, maar ook psuedobulbaire verschijnselen kunnen verminderen:

Artikel geschreven door:
esther-kruitwagen-blauw
Esther Kruitwagen, dr.
Ik ben revalidatiearts in het ALS-behandelteam van het UMC Utrecht en doe onderzoek naar kwaliteit van zorg en kwaliteit van leven van patiënten.
Revalidatiearts
UMC Utrecht
Artikelen van Esther Kruitwagen, dr.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.