Kinidine/dextromethorfan (Nuedexta) – informatie voor artsen

Medicijnen en supplementen

Samenvatting van het artikel

 • Een deel van de mensen met ALS heeft last van buien van ongecontroleerd lachen, huilen of gapen. Dit wordt ook wel pseudobulbair effect genoemd.
 • Nuedexta heeft een bewezen positief effect op dwanglachen en dwanghuilen. Het ALS Centrum adviseert daarom Nuedexta voor te schrijven voor pseudobulbair effect bij ALS, maar ook voor bulbaire symptomen zonder aanwezigheid van pseudobulbair effect.

Het medicijn Nuedexta (dextrometmorphan/kinidine) vermindert dwanglachen en dwanghuilen (pseudobulbair effect) bij ALS. Daarnaast is aangetoond dat bij ongeveer de helft van de mensen met ALS er ook een tijdelijke verbeteringen in spreken, slikken en speekselvloed kan zijn. Het ALS Centrum adviseert daarom Nuedexta voor te schrijven voor pseudobulbair effect bij ALS, maar ook voor bulbaire symptomen zonder aanwezigheid van pseudobulbair effect.

Wetenschappelijke achtergrond

Een deel van de mensen met ALS heeft last van buien van ongecontroleerd lachen, huilen of gapen, ook wel pseudobulbair effect genoemd. Ongecontroleerd lachen en huilen kan ook voorkomen bij andere neurologische aandoeningen zoals MS, Parkinson en Alzheimer. Nuedexta heeft een bewezen positief effect op dwanglachen en dwanghuilen [1-5]. Een Amerikaanse studie [6] toont daarnaast ook tijdelijke, kleine verbeteringen in de bulbaire symptomen spreken, slikken en speekselvloed.

Na gebruik van Nuedexta is er bij ongeveer de helft van de mensen met ALS een positieve tendens zichtbaar op de CNS-BFS vragenlijst, met verbetering van spreektempo, slikken en vermindering van speekselvloed.  Ook op elk van de subdomeinen (speekselvloed, spreken en slikken) van deze schaal is een significant effect. Tenslotte is er een significant effect op het subdomein voor bulbaire klachten van de ALSFRS-R. Nuedexta is daarmee een bewezen effectief medicijn voor pseudobulbair affect (dwanglachen en dwanghuilen) bij ALS. Daarnaast lijkt er een bescheiden, tijdelijk behandeleffect te zijn op bulbaire symptomen bij ALS.

Advies ALS Centrum

Het ALS Centrum adviseert om bij mensen met (pseudo) bulbaire klachten te starten met kinidine/dextromethorfan. Daarnaast adviseert het ALS Centrum om het effect van de behandeling te evalueren volgens het hiervoor opgestelde protocol.

Combinatiepreparaat Kinidine/Dextromethorfan capsule 10/20mg

Nuedexta is in Nederland niet verkrijgbaar. De Transvaal apotheek in Den Haag maakt het combinatiepreparaat Kinidine/Dextromethorfan capsule 10/20mg. Dit alternatief heeft dezelfde werking. De kinidine/dextromethorfan capsules zijn vanuit het KNMP-bestand voor te schrijven. Het is ook mogelijk om Nuedexta magistraal te laten bereiden door een andere apotheek. Meer informatie over magistrale bereiding van Nuedexta is te vinden in de informatiebrief.

Momenteel wordt het combinatiepreparaat of magistrale bereiding alleen vergoed als er sprake is van dwanglachen, dwanghuilen en/of dwanggapen. Als er sprake is van spraak- en slikproblemen zonder dwanghuilen, dwanghuilen of dwanggapen dan adviseert het ALS Centrum een extra verklaring (machtiging aanvraag-uitgebreid) in te dienen bij de verzekeraar. Deze kan niet bij de Transvaal apotheek ingediend worden.

Interacties Dextromethorfan/kinidine

Van interacties is bekend dat de kinidine interacties heeft met de volgende middelen:

 • Bètablokkers
 • MAO remmers
 • TCAs

Referenties

 1. Pioro EP. Review of Dextromethorphan 20 mg/Quinidine 10 mg (NUEDEXTA(®)) for Pseudobulbar Affect. Neurol Ther. 2014 Jun 17;3(1):15-28. doi: 10.1007/s40120-014-0018-5.
 2. Schoedel KA, Morrow SA, Sellers EM. Evaluating the safety and efficacy of dextromethorphan/quinidine in the treatment of pseudobulbar affect. Neuropsychiatr Dis Treat. 2014 Jun 26;10:1161-74. doi: 10.2147/NDT.S30713.
 3. Pioro E.P. et al. Dextromethorphan plus ultra low-dose quinidine reduces pseudobulbar affect. Ann. Neurol. 2010;68:693-702.
 4. Brooks B.R. et al. Treatment of pseudobulbar affect in ALS with dextromethorphan/quinidine: a randomized trial. Neurology. 2004;63(8):1364-70.
 5. Smith et al. Neurology 76 (Suppl4): A 48, 2011
 6. Smith R, et al. G.Enhanced Bulbar Function in Amyotrophic Lateral Sclerosis: The Nuedexta Treatment Trial.  Neurotherapeutics. 2017 Jul;14(3):762-772.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.