
Samenvatting van het artikel
- Riluzol is het enige goedgekeurde medicijn in Europa voor mensen met ALS. Het remt het ziekteverloop van ALS, maar geneest ALS niet.
- Na het stellen van de diagnose ALS verwijst de neuroloog de betreffende persoon door naar een ALS-behandelteam in zijn of haar omgeving.
- Het ALS-behandelteam bestaat doorgaans uit een revalidatiearts, een verpleegkundige of ALS consulent, een fysiotherapeut, een ergotherapeut, een logopedist, een diëtist, een maatschappelijk werker en een psycholoog.
- Omdat er geen geneesmiddel is, proberen mensen met ALS soms experimentele behandelingen, voedingssupplementen en spierversterkers.
Riluzol
Op dit moment is er maar één in Europa goedgekeurd medicijn voor mensen met ALS: het middel riluzol. Dit middel remt het ziekteverloop, het geneest ALS niet. Omdat er nog geen medicijn is dat ALS geneest, is goede zorg en begeleiding voor iemand met ALS en zijn omgeving zeer belangrijk. ALS-behandelteams spelen hier een grote rol in.
Riluzol
Het middel riluzole (merknaam Rilutek) verlengt de overleving van mensen met ALS gemiddeld met drie tot zes maanden.
Behandeling en begeleiding door ALS-behandelteam
Na het stellen van de diagnose ALS verwijst de neuroloog de betreffende persoon door naar een ALS-behandelteam in zijn of haar omgeving. Dit is een gespecialiseerd team in een revalidatiecentrum of op een revalidatieafdeling van een ziekenhuis. Afhankelijk van de hulpvraag van een patiënt wordt deze door de revalidatiearts doorverwezen naar één of meerdere disciplines van het ALS-behandelteam.
Het ALS-behandelteam bestaat doorgaans uit een revalidatiearts, een verpleegkundige of ALS consulent, een fysiotherapeut, een ergotherapeut, een logopedist, een diëtist, een maatschappelijk werker en een psycholoog. Zij werken nauw samen met huisartsen, gastro-enterologen, longartsen, thuiszorgmedewerkers, enzovoort.

Geneesmiddelenonderzoek
Het ALS Centrum heeft als belangrijkste doelstelling het (helpen) ontwikkelen van nieuwe medicijnen. Onderzoek en ontwikkeling van een nieuw medicijn is aan internationale regels verbonden om te voorkomen dat mensen in aanraking komen met schadelijke stoffen, stoffen die geen positief effect hebben op het ziekteverloop en wel bijwerkingen of stoffen die de ziekte zelfs versnellen.
Deelnemen aan onderzoek
Wilt u deelnemen aan een van de onderzoeken in het ALS Centrum of wilt u een overzicht van alle (lopende) onderzoeken? Klik hieronder om naar de overzichtspagina te gaan.
OnderzoeksoverzichtExperimentele behandelingen
Omdat er geen geneesmiddel is, proberen mensen met ALS soms experimentele behandelingen, voedingssupplementen en spierversterkers. Het ALS Centrum probeert de voor- en nadelen van deze experimentele middelen op een rijtje te zetten.
Overleg bij het gebruik van experimentele middelen en voedingssupplementen met uw revalidatiearts of huisarts. Deze kan eventuele wisselwerkingen met andere medicijnen in de gaten houden.

Artikelen van Esther Kruitwagen, dr.
Behandelen van ALS
Dwanghuilen, lachen of gapen
Extra zuurstof bij ademhalingsklachten
Kinidine/dextromethorfan (Nuedexta) – informatie voor patiënten
Niet-invasieve beademing
Advies voor zorgverleners in de palliatieve fase: consultatieteam palliatieve zorg
Antistolling bij ALS, PSMA en PLS
Beëindigen van beademing in de terminale fase – voor professionals
Benauwdheid en behandeling bij kortademigheid – informatie voor zorgverleners
Bespreken van de individuele levensverwachting bij ALS
NHG-brochure ALS en PSMA voor de huisarts
De terminale fase bij ALS
Euthanasie, palliatieve sedatie en hulp bij zelfdoding
Wensen rondom het levenseinde
Veldnorm Chronische beademing
Spierzwakte en atrofie
Spierkrampen en kaakklem
Spasticiteit
Slaapproblemen
Het overlijden
Pijn bij ALS
Palliatief terminale zorg
Obstipatie – informatie voor zorgverleners
Multidisciplinaire zorg bij ALS
Medische beslissingen rond het levenseinde (MBL)
Toiletgang en incontinentie
Kinkhoestvaccinatie niet aangeraden, maar wel mogelijk op eigen initiatief
Kinidine/dextromethorfan (Nuedexta) – informatie voor artsen
Nachtelijke hypoventilatie en respiratoire insufficiëntie bij ALS – samenvatting voor (para)medici
Benauwdheid en behandeling bij kortademigheid
Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!
-
Kennisbank
Vitamine D bij ALS
2 oktober 2023OnderzoekEr is groeiende aandacht voor de rol van vitamine D bij neurologische aandoeningen, waaronder ALS. Mensen met ALS...
-
Kennisbank
Antioxidanten bij ALS, PSMA en PLS: visie ALS Centrum Nederland
2 maart 2023Visie van ALS CentrumMedicijnen en supplementenVeel mensen met ALS, PSMA en PLS gebruiken antioxidanten als voedingssupplement in de vorm van vitaminepillen. Het ALS...
-
Kennisbank
Creatine bij ALS: visie van het ALS Centrum Nederland
23 maart 2023Visie van ALS CentrumMedicijnen en supplementenMensen met ALS vragen zich regelmatig af of het innemen van creatine als voedingssupplement een goede werking heeft...
-
Kennisbank
CuATSM: de visie van ALS Centrum Nederland
23 maart 2023Visie van ALS CentrumMedicijnen en supplementenEen zeer beperkte groep van mensen met ALS in Amerika en Australië kan baat hebben bij het slikken...
-
Kennisbank
Prime C: de visie van ALS Centrum Nederland
23 oktober 2023Visie van ALS CentrumMedicijnen en supplementenDe Israëlische farmaceut Neurosense Therapeutics onderzoekt momenteel een nieuw middel tegen ALS: Prime C. Het middel is tot...
-
Kennisbank
Ropinirol (hydrochloride): visie van ALS Centrum Nederland
9 oktober 2023Visie van ALS CentrumMedicijnen en supplementenRopinirol is een medicijn dat wordt gebruikt voor de behandeling van de ziekte van Parkinson. Het middel gedraagt...
-
Kennisbank
Acupunctuur bij ALS, PSMA of PLS: visie van het ALS Centrum
9 februari 2023Visie van ALS CentrumAcupunctuur is een traditionele Chinese geneeswijze. Hierbij worden naalden op bepaalde punten in de huid geplaatst. Er zijn...