Het gebruik van medicijnen en supplementen

Medicijnen en supplementen

Samenvatting van het artikel

  • We adviseren mensen met ALS, PSMA of PLS geen gebruik te maken van bepaalde cholesterolverlagende medicijnen.
  • Riluzol is een medicijn dat in combinatie met andere medicijnen geen negatieve effecten heeft of door andere medicijnen wordt beïnvloed.
  • Bepaalde supplementen kunnen ongewenste bijwerkingen hebben. Daarom is het verstandig om het gebruik van supplementen te bespreken met de revalidatiearts of neuroloog.

De meeste medicijnen die mensen met ALS, PSMA en PLS al gebruiken kunnen zij gewoon blijven gebruiken, ook in combinatie met riluzol. Dit geldt niet voor cholesterolverlagers. Ook kan het gebruik van supplementen soms ongewenste effecten geven.

Het effect van cholesterolverlagers op de spieren

Cholesterolverlagende medicijnen geven soms een verminderde functie van de spieren, waarvan mensen met ALS, PSMA of PLS extra hinder ondervinden. We adviseren mensen daarom meestal om het gebruik van bepaalde cholesterolverlagende medicijnen te staken. Ook is er een positief effect van verhoogde cholesterolwaarden op het beloop van de ziekte beschreven.

Als iemand met ALS deze medicatie gebruikt is het raadzaam om het staken ervan te bespreken met de voorschrijvend arts en de behandelend neuroloog. Er kunnen belangrijke redenen zijn om het medicijn wel te blijven gebruiken.

De interactie van medicijnen met riluzol

Soms beïnvloeden medicijnen elkaars werking als ze gecombineerd worden gegeven. Riluzol is een medicijn dat in combinatie met andere medicijnen geen negatieve effecten heeft of door andere medicijnen wordt beïnvloed. Riluzol kan daarom zonder problemen gecombineerd worden met andere medicijnen. Bij twijfel is overleg met de behandelend arts.

Het gebruik van supplementen

Mensen met ALS, PSMA of PLS gebruiken vaak (voedings)supplementen. Meestal is daar niets op tegen, al is het gebruik van supplementen bij een normaal dieet niet nodig. Toch kunnen bepaalde supplementen ongewenste bijwerkingen hebben. Daarom is het verstandig om het gebruik van supplementen te bespreken met de revalidatiearts of neuroloog.

Heeft u feedback op dit artikel? Laat het ons weten!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.